οι αλλοδαποί έρχονται πλέον με τις οικογένειες τους, καθώς γνωρίζουν για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ιθαγένεια και πιστεύουν ότι θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Ορδές λαθρομεταναστών εισέρχονται σχεδόν καθημερινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με αποτέλεσμα μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2010 οι συλλήψεις να έχουν αυξηθεί κατά 336% στην περιοχή της Ορεστιάδας. Αστυνομικοί που υπηρετούν στην περιοχή περιγράφουν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, επισημαίνοντας ότι κάθε μήνα τα νούμερα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ το τελευταίο διάστημα ένα σημαντικό ποσοστό των λαθρομεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι παιδιά και έφηβοι. Στην περιοχή του Εβρου διαδραματίζονται καθημερινά τραγικές σκηνές με πολυμελείς οικογένειες να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με μικρές φουσκωτές βάρκες, κρατώντας στην αγκαλιά τους ακόμη και νεογέννητα, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους να μην παρασυρθούν από τα νερά του ποταμού, αλλά και ενημερωμένοι πως ακόμη και αν συλληφθούν οι Ελληνες αστυνομικοί θα τους αφήσουν ελεύθερους το πολύ σε δύο 24ωρα.
Τεράστιες αυξήσεις
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην περιοχή του Εβρου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με όλη την υπόλοιπη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας συνελήφθησαν το πρώτο τετράμηνο του 2010 συνολικά 4.617 λαθρομετανάστες αντί για 1.058 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αύξηση της τάξης του 336%. Επίσης, στην περιοχή της αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης συνελήφθησαν φέτος 1.584 λαθρομετανάστες, αντί για 1.088 το πρώτο τετράμηνο του 2009. Το 4,17% αγγίζει η αύξηση των συλλήψεων στο νομό Δράμας όπου την περίοδο Ιανουάριος - Μάρτιος συνελήφθησαν 150 αλλοδαποί, που μπήκαν παράνομα στη χώρα, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στις συλλήψεις στους νομούς Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας. Στο νομό Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν το ίδιο διάστημα 2.408 λαθρομετανάστες αντί για 2.961 πέρυσι, δηλαδή καταγράφηκε μείωση της τάξης του 18,68%. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνελήφθησαν συνολικά 4.016 αλλοδαποί, αριθμός μειωμένος κατά 13,73% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2009. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αττική συνελήφθησαν 4.883 λαθρομετανάστες, 867 στην Κεντρική Μακεδονία, 7.889 στην Ηπειρο, 342 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 288 στη Θεσσαλία, 1.955 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 981 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 736 στην Κρήτη, 298 στα Ιόνια νησιά, 711 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλοι 578 στην Πελοπόννησο. Συνολικά σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν σε ένα μόλις τετράμηνο 32.411 λαθρομετανάστες, αριθμός ελάχιστα μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Κάθε μήνας και χειρότερα
Συνοριοφύλακες επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη στον Εβρο, καθώς περνάνε στο ελληνικό έδαφος 100 με 120 λαθρομετανάστες σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάιο συνελήφθησαν τουλάχιστον άλλοι 2.000 παράνομοι αλλοδαποί μόνο στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων για τον Ιούνιο στην ίδια περιοχή θα αγγίξει τα 3.000 άτομα. «Εχουμε παρατηρήσει ότι έχουν μειωθεί οι συλλήψεις των διακινητών. Οι αλλοδαποί περνάνε τα σύνορα μόνοι τους και έχοντας λάβει οδηγίες από τα κυκλώματα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει και τα δρομολόγια, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τα χερσαία σύνορα», εξηγεί συνοριοφύλακας της περιοχής. «Παλαιότερα περνούσαν σχεδόν αποκλειστικά άντρες. Τώρα στα εκατό άτομα που συλλαμβάνονται τα 15 - 20 μπορεί να είναι παιδιά, ενώ υπάρχουν και πολλές γυναίκες», επισημαίνει αστυνομικός. Οι ίδιοι εκτιμούν πως οι αλλοδαποί έρχονται πλέον με τις οικογένειές τους, καθώς γνωρίζουν για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ιθαγένεια και πιστεύουν ότι θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Ελεύθεροι σε... ένα 24ωρο
Τα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης, αλλά και το Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο του Εβρου είναι ασφυκτικά γεμάτα και όπως επισημαίνουν συνοριοφύλακες, κάθε μέρα αφήνονται ελεύθεροι από 50 μέχρι και 100 λαθρομετανάστες. «Υπάρχει εντολή να μην τους κρατάμε στα τμήματα. Παλαιότερα προβλεπόταν να μένουν στους χώρους υποδοχής για περίπου τρεις μήνες. Τώρα τους κρατάμε ένα με δύο 24ωρα και μετά είναι ελεύθεροι. Τους δίνουμε απλώς ένα χαρτί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 ημέρες, κάτι βέβαια που δεν γίνεται από κανέναν», λέει συνοριοφύλακας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι και τα κυκλώματα δουλεμπόρων γνωρίζουν πλέον πως οι λαθρομετανάστες αφήνονται ελεύθεροι πολύ γρήγορα και φαίνεται πως έχουν αυξήσει τα δρομολόγια προς την Ελλάδα. Αστυνομικοί εξηγούν πως συλλαμβάνουν λαθρομετανάστες, οι οποίοι με τα ελάχιστα αγγλικά τους ή μέσω διερμηνέων τους λένε πως γνωρίζουν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι την άλλη μέρα και έτσι δεν τους ενδιαφέρει εάν θα συλληφθούν.