Παρασκευή

Στο σκαμνί για Siemens ο Βουρλούμης!

ote_ana2008Παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα για τις υπερτιμολογήσεις συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης – Η διαπραγμάτευση του ισχυρού άνδρα του ΟΤΕ με το βασικό κατηγορούμενο για τα «μαύρα ταμεία» Πρ. Μαυρίδη και το ύποπτο έμβασμα των 6 εκατ. ευρώ – «Βόμβες» σκανδάλων στην επιχειρηματική ελίτ: Το άνοιγμα λογαριασμών για Siemens και η κλήση Κόκκαλη στη Βουλή
Στον αστερισμό των σκανδάλων κινείται πλέον η επιχειρηματική ελίτ της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή απόφαση-βόμβα του δικαστικού συμβουλίου, για την παραπομπή σε δίκη για κακούργημα του «ισχυρού άνδρα» του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη και του πρώην γενικού διευθυντή τεχνικών θεμάτων, Γ. Ιωαννίδη. Το άνοιγμα λογαριασμών κορυφαίων χρηματιστών και επιχειρηματιών από την Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens και η κλήση του Σ. Κόκκαλη για κατάθεση έχουν μεταφέρει τη «φωτιά» των σκανδάλων από τον πολιτικό και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Π. Βουρλούμης είναι από χθες υπόδικος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του ΟΤΕ, κατηγορούμενος μαζί με τον πρώην γενικό διευθυντή τεχνικών θεμάτων, Γ. Ιωαννίδη, ότι πρωτοστάτησε στις διαδικασίες που οδήγησαν στην υπερτιμολόγηση συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με την Siemens και την Intracom, παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού απεδείκνυαν με πλήρη στοιχεία και παραστατικά, ότι η αξία των υπηρεσιών ήταν πολύ χαμηλότερη.
Η παραπομπή του κ. Βουρλούμη σε δίκη, με κατηγορίες τις οποίες ο ΟΤΕ έσπευσε χθες να  χαρακτηρίσει «έωλες», γεννά νέα ερωτηματικά για την πρόσφατη απόφαση, που αναμένει έγκριση της προσεχούς γενικής συνέλευσης για να υλοποιηθεί, για τη διαγραφή του πιστοποιητικού κατάθεσης (ADR) του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δ.σ. για τη διαγραφή της μετοχής, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει η γενική συνέλευση, κυρίαρχη ήταν η εντύπωση στην αγορά, ότι αυτό έγινε εσπευσμένα, για να αποφευχθεί η γνωστοποίηση προς τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές της αναμενόμενης, από τότε, παραπομπής του κ. Βουρλούμη σε δίκη.
Ωστόσο, οι δικαστές «πρόλαβαν» τον ΟΤΕ, αφού η απόφαση της παραπομπής ελήφθη πριν αποσυρθεί η μετοχή από το NYSE και πάψει ο Οργανισμός να έχει, σύμφωνα με την αυστηρότατη αμερικανική χρηματιστηριακή νομοθεσία, υποχρέωση γνωστοποίησης στις εκεί αρχές της παραπομπής του κ. Βουρλούμη. Ο Οργανισμός, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις του προς το αμερικανικό Χρηματιστήριο, δεν υπέβαλε χθες σχετική γνωστοποίηση στις αρχές, ενώ νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι αν το κάνει, όπως οφείλει, οι Αμερικανοί είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν έρευνα για τον ΟΤΕ, με βάση τον πολύ αυστηρό νόμο για πράξεις διαφθοράς (Foreign Corrupt Practices Act), στην «τσιμπίδα» του οποίου πιάστηκε και η Siemens.
Μεσότιτλος: Η σύνδεση Βουρλούμη-Μαυρίδη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπόθεση για την οποία θα «καθίσουν στο σκαμνί» τα δύο κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ (ο Γ. Ιωαννίδης είναι σήμερα επικεφαλής των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία) συνδέεται ευθέως με την υπόθεση Siemens που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όχι μόνο γιατί οι συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης αποτελούν την προέκταση των αμαρτωλών προγραμματικών συμφωνιών του παρελθόντος, αλλά και γιατί ο κ. Βουρλούμης διαπραγματεύθηκε το τίμημα για το σκέλος που αφορούσε την Siemens με τον Πρόδρομο Μαυρίδη, το στέλεχος της Siemens που είχε το ρόλο του βασικού διαχειριστή του «μαύρου ταμείου» και μάλιστα είχε προφυλακισθεί, ενώ στην Εξεταστική της Βουλής αρνήθηκε να καταθέσει, επειδή είναι ήδη κατηγορούμενος.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν, χωρίς να συσχετισθεί αυτή η αποκάλυψη με τη δικογραφία που έχει σχηματισθεί κατά του κ. Βουρλούμη, ότι ο Πρόδρομος Μαυρίδης είχε με τον κ. Βουρλούμη την τελευταία μεγάλη διαπραγμάτευσή του για λογαριασμό της Siemens, 16 μήνες πριν εκδιωχθεί από το γερμανικό όμιλο. Στα τέλη του 2004, ο κ. Μαυρίδης εκπροσώπησε την Siemens στα «παζάρια» με τον ΟΤΕ για τα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης, που έκλεισαν με «καπέλο» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των προμηθευτών, ύστερα από καθοριστικές παρεμβάσεις του κ. Βουρλούμη, στον οποίο ο Μαυρίδης απηύθυνε προσωπική επιστολή λίγο πριν «κλείσει η δουλειά», για να τον ενημερώσει ότι η εταιρεία του συμβιβάζεται με την καταβολή 18 εκατ. ευρώ για τη διετία 2003-2004.
Κατά σύμπτωση, το ποσό αυτό ενσωματώνει «καπέλο» 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το «λογαριασμό» που έβγαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Μαυρίδης μετέφερε από λογαριασμό του στην Ελβετία σε λογαριασμό του στην Αθήνα ακριβώς το ίδιο ποσό των 6 εκατ. ευρώ!
Το χρονικό των γεγονότων έχει ως εξής:
-         Στα τέλη του 2004, η διοίκηση Βουρλούμη καλείται να αποφασίσει για τις αμοιβές που θα καταβάλλονταν στους βασικούς προμηθευτές (Siemens, Intracom) για την παροχή τεχνικής υποστήριξης τη διετία 2003-2004.
-         Στον Οργανισμό έχει ξεσπάσει έντονη εσωτερική διαμάχη, καθώς είναι τεράστια η διαφορά των τιμολογήσεων που έχει κάνει η αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Δικτύων, βασιζόμενη σε παραστατικά, και των αντίστοιχων «φουσκωμένων» προτάσεων Βουρλούμη, οι οποίες συγκλίνουν με τα υπέρογκα ποσά που έχουν ζητήσει οι προμηθευτές, χωρίς να βασίζονται σε στοιχεία και παραστατικά που αποδεικνύουν πραγματική παροχή υπηρεσιών.
-         Αρκεί να αναφερθεί ότι με επιστολή της στις 8/11/2004, η αρμόδια Διεύθυνση είχε ξεκαθαρίσει ότι βάσει των πραγματικών στοιχείων οι αμοιβές των προμηθευτών για τη διετία έπρεπε να ανέλθουν σε 26,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Βουρλούμης ασκούσε πίεση για να πληρωθούν 40,6 εκατ. ευρώ.
-         Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Πρόδρομος Μαυρίδης απευθύνει επιστολή στον κ. Βουρλούμη. «Είμαστε σύμφωνοι με την καταβολή ενός συνολικού ποσού 18 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, άμεσα καταβλητέα από τον ΟΤΕ, για την ικανοποίηση όλων των μέχρι 31/12/2004 απαιτήσεών μας, που απορρέουν από την παροχή των υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης προς τον Οργανισμό για τα έτη 2003 και 2004», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης στην επιστολή του.
-         Σημειώνεται ότι με την επιστολή του ο κ. Μαυρίδης ουσιαστικά βάζει «καπέλο» 50% στο ποσό που είχε υπολογίσει η Διεύθυνση Συντήρησης Δικτύου ότι έπρεπε να καταβληθεί στην Siemens («συμβιβάζεται» με 18 εκατ. ευρώ, ενώ το ορθό ποσό ήταν 12 εκατ. ευρώ).
-         Στις 17/12/2004 συνέρχεται το δ.σ. του ΟΤΕ για να αποφασίσει και εγκρίνει την αρχική εισήγηση Βουρλούμη-Ιωαννίδη (Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Θεμάτων), που προέβλεπε την καταβολή 40,6 εκατ. ευρώ, αγνοώντας την τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης για 26,5 εκατ. ευρώ. Η εισήγηση αυτή «εναρμονίζεται» πλήρως με τις προτάσεις Μαυρίδη στην επιστολή του προς τον κ. Βουρλούμη και το τελικό ποσό που ορίζεται για την Siemens είναι «φουσκωμένο» κατά 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύου.
-         Παρόλα αυτά, η πληρωμή μπλοκάρεται εκ νέου, καθώς ο Γενικός Διευθυντής και οι επτά υποδιευθυντές της Διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύου αρνούνται να προχωρήσουν σε παράνομο εκ των υστέρων «μαγείρεμα» των τιμολογίων, ώστε τα παραστατικά να «ευθυγραμμιστούν» με την απόφαση του δ.σ.
-         Για να ολοκληρωθεί η πληρωμή, ο κ. Βουρλούμης «ξηλώνει» στις 24/1/2005 τον Διευθυντή κ. Μπαριτάκη και τον υποδιευθυντή κ. Α. Κωνσταντινόπουλο. Η κίνηση αυτή προκαλεί σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο, με αποτέλεσμα στις 26/1/2005 να διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
-         Ενώ η Siemens έχει επωφεληθεί βάσει της τελικής συμφωνίας με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει επιπλέον των όσων εγκρίνει η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΤΕ, λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση Μπαριτάκη, στις 28/1/2005, ο κ. Μαυρίδης φέρνει στην Ελλάδα από προσωπικό του λογαριασμό στην Ελβετία το ποσό των 6 εκατ. ευρώ!
-         Σύμφωνα με διάγραμμα που απέστειλε η Dresdner Bank στην γερμανική Δικαιοσύνη, όπου καταγράφονται όλες οι περίεργες κινήσεις στους λογαριασμούς του Μαυρίδη μέχρι τον Αύγουστο του 2005, ο Μαυρίδης μετέφερε από προσωπικό του λογαριασμό στο ελβετικό παράρτημα της Dresdner Bank το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν την ίδια ημέρα σε προσωπικό του λογαριασμό στο private banking της Societe Generale στην Αθήνα.
-         Τα στοιχεία της Dresdner έδειξαν ότι από το 2001 έως τον Αύγουστο του 2005 έγιναν δεκάδες ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του Μαυρίδη, συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 25,5 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την Siemens και δεσμεύθηκαν από τις ελβετικές αρχές. Την ίδια περίοδο έγιναν επίσης δεκάδες πληρωμές από λογαριασμούς του Μαυρίδη σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών με «εξωτικές» επωνυμίες (Ursula Marketing, Prince Pacific κ.α.).
-         Ο Μαυρίδης απομακρύνθηκε από την Siemens τον Απρίλιο του 2006, με αποζημίωση 300.000 ευρώ. Στις 14 Νοεμβρίου 2006, δηλαδή την ημέρα που προηγήθηκε της εφόδου των γερμανικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της Siemens, η εταιρεία υπέβαλε αγωγή στην Αθήνα, ζητώντας από τον Μαυρίδη να της επιστρέψει 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ λίγο αργότερα επιστράφηκαν, χωρίς όμως η Siemens να έχει αποσύρει ως τώρα την αγωγή της.
Σημειώνεται, ότι οι «χρυσοπληρωμένες» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης δικτύου φέρονται να προκάλεσαν συνολική ζημιά της τάξεως των 54 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, βάσει των στοιχείων της δικογραφίας.
Μεσότιτλος: Ανοίγουν λογαριασμοί, καλείται ο Κόκκαλης
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει και τον Σ. Κόκκαλη, ύστερα από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, καθώς επίσης και τους κ.κ. Λάμπρου και Σκαρπέλη, πρώην ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ. Εντωμεταξύ, επιφανείς χρηματιστές, μάνατζερ και επιχειρηματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, καθώς  διερευνάται αν είχαν εμπλοκή σε διακίνηση χρήματος από «μαύρα ταμεία».
Όπως σημειώνουν βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική, η κυρίαρχη πλέον υποψία είναι ότι από την ελληνική θυγατρική της Siemens και μέσα από τα επίσημα λογιστικά βιβλία της διακινήθηκαν μικροποσά κυρίως σε είδος (συσκευές, εξοπλισμός κ.ο.κ.), που πάντως ωχριούν μπροστά στις πραγματικά τεράστιες μίζες (συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ) που διακινήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens σε χώρες του εξωτερικού και μοιράσθηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά μέσω επιχειρηματιών υπεράνω υποψίας και φαινομενικά άσχετων με τις υποθέσεις της Siemens.
Με επιστολή του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διακίνησης Μαύρου Χρήματος και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών 23 προσώπων, φυσικών και νομικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες και χρηματιστές. Ανάμεσά τους πρόσωπα που εντάσσονται στην «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής κοινότητας της Αθήνας.
Τα 23 πρόσωπα για τα οποία ζητείται «ξεσκόνισμα» χρηματιστηριακών και τραπεζικών λογαριασμών είναι τα ακόλουθα:
1) Νικόλαος Δεβλέτογλου, χρηματιστής
2) Αθανάσιος Ράμμος, χρηματιστής
3) Γεώργιος Κορωνιάς, επιχειρηματίας
4) Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, επιχειρηματίας
5) Δαμκαλίδης Δημήτριος
6) Δαμκαλίδης Γιάννης
7) Κορμάς Κωνσταντίνος
8) Νικολιδάκης Μάριος
9) Μαρκόπουλος Χρήστος
10) Περίσσιος Αντώνιος
11) Καντάς Αντώνιος
12) «Balisea»
13) Κουκουλομάτης Παναγιώτης
14) KPMG
15) Prince Pacific Limited
16) KIENEST H (Γερμανός πολίτης που ζει στην Ελλάδα)
17) Μάριος Κάτσικας, επιχειρηματίας
18) Βασίλειος Τυρογαλάς
19) Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής
20) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
21) Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής
22) Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας «Societe Generale»
23) Σκουταροπούλου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) σύζυγος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον όμιλο Λαυρεντιάδη αμέσως εκδόθηκε ανακοίνωση χθες το βράδυ, όπου τονίζεται ότι «ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens». Επίσης, με διάφορες δικαιολογίες αρκετοί από τους άλλους επιχειρηματίες και χρηματιστές, για τους οποίους ζητήθηκε άνοιγμα λογαριασμών, έχουν ισχυρισθεί ότι δεν συμμετείχαν εν γνώσει τους σε διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: