Τετάρτη

Αντιπαράθεση ΔΕΗ - Verbund για το καθεστώς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

ΣKΛHPOΣ υπόγειος πόλεμος εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ της ΔΕΗ και της Verbund Energa. Η αντιπαράθεση γίνεται με αφορμή τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αλλά επί της ουσίας αφορά τη μελλοντική ανταγωνιστική θέση των εταιριών στην αγορά.
Η Verbund –που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής στον πλέον δραστήριο, παίκτη της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απευθύνεται κυρίως σε εμπορικούς και μεγάλους οικιακούς καταναλωτές, στους οποίους έχει τη δυνατότητα να παρέχει εκπτώσεις μέχρι και 20% από τα τρέχοντα τιμολόγια της ΔΕΗ– έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την κατάργηση της υποχρέωσης των ιδιωτών προμηθευτών να καταβάλλουν μέρος του κόστους για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας προς τους κατοίκους των νησιών και τους πολύτεκνους. Η εταιρία υποστηρίζει πως το επιπλέον αυτό κόστος δεν μπορεί να βαραίνει τα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους καταναλωτές των νησιών αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος κώδικας που θα ρυθμίζει την αγορά, καθώς και ότι ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ο διαχειριστής του διασυνδεδεμένου συστήματος και όχι του συστήματος των νησιών. Υποστηρίζει δε ότι η επιβολή των ΥΚΩ και στους ιδιώτες προμηθευτές δεν έχει στόχο την κάλυψη του επιπλέον κόστους για την ενέργεια με τις ίδιες τιμές σε όλους τους καταναλωτές όλης της χώρας, αλλά να τεθούν εκτός αγοράς οι ιδιώτες.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της, που βλέπει τους καλούς της πελάτες να φεύγουν προς τους ιδιώτες προμηθευτές, ετοιμάζει την αντεπίθεσή της με μείωση έως και 15% των εμπορικών τιμολογίων. Την ίδια ώρα ωστόσο ανησυχεί ότι η όποια αλλαγή στο καθεστώς των ΥΚΩ θα την επιβαρύνει σημαντικά, όπως επίσης θα την επιβαρύνουν οι αποφάσεις της πολιτείας περί κοινωνικών οικιακών τιμολογίων, αλλά και η ειδική τιμολόγηση των αγροτών, το κόστος των οποίων υφίσταται η επιχείρηση.
Oπως λένε στελέχη της ΔΕΗ, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την υιοθέτηση του σκεπτικού της Verbund θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους πολύτεκνους και τους νησιώτες, αφού η κατάργηση των ΥΚΩ θα σήμαινε καθορισμό των τιμολογίων με βάση το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα νησιά και το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Verbund, μόνη διέξοδος του κράτους είναι, αν κρίνει ότι η κατανάλωση ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών πρέπει για κοινωνικούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους να επιδοτηθεί, να το πράξει από δικούς του αποκλειστικά πόρους, χωρίς να μετακυλίσει στη συνέχεια το σχετικό κόστος στο σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των τιμολογίων αγοράς ρεύματος. Oμως αυτή η «λύση» προϋποθέτει ότι οι σχετικές δαπάνες για ΥΚΩ θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: