Κυριακή

«Σε πολιτικάντικα παιχνίδια την ώρα που χάνεται η χώρα, εγώ δε συμμετέχω».























Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ


«Σε πολιτικάντικα παιχνίδια την ώρα που χάνεται η χώρα, εγώ δε συμμετέχω». Η φράση τούτη ακούστηκε από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη από την Κρήτη.
Η ανεξάρτητη βουλευτής τα έχει βάλει με ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ν.Δ. για το σκληρό πόκερ που παίζουν με τους υποψηφίους τους εν όψει Αυτοδιοικητικών εκλογών «στις πλάτες της περιφέρειας, επομένως των τοπικών κοινωνιών και της χώρας», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ίδια στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της.
Τούτο σύμφωνα με συνεργάτες της ανεξάρτητης βουλευτού, σημαίνει την οριστική απόφασή της να απόσχει από τη διαδικασία των επίσημων χρισμάτων. Με λόγια απλά, η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να μην ανακοινώσει τη στήριξή της σε κανέναν υποψήφιο των Αυτοδιοικητικών εκλογών – με μοναδική εξαίρεση την Κρήτη.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στάθηκε για τη Ντόρα Μπακογιάννη η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να άρει την στήριξή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Είχε προηγηθεί ασφαλώς η ενόχλησή της για τη μέθοδο που ακολουθούν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να επιλέξουν τους υποψηφίους τους.
Στον πρωθυπουργό, η ανεξάρτητη βουλευτής χρεώνει τη μέθοδο των οντισιόν. Ήτοι, προτάσεις που διατυπώνονται δημόσια σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όταν -επίσης δημοσίως- αρνούνται το ΠΑΣΟΚ περνάει στο επόμενο, ευελπιστώντας κάποιος να ποιήσει την ανάγκη φιλότιμο και να δεχθεί.
Ομοίως οχλημένη φέρεται η τ. ΥΠΕΞ και από τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά. Στην οποία η Ντόρα Μπακογιάννη «βλέπει» ότι ξεδιπλώνεται με μοναδικό γνώμονα την επίλυση των εσωκομματικών ζητημάτων της Ν.Δ. και όχι την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων της περιφέρειας που θα γεννήσει η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Όπως σχολίαζε σχετικώς στενός της συνεργάτης, «αυτό αποδείχθηκε άλλωστε κι από τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί η Ν.Δ την υπόθεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η Ρηγίλλης επέλεξε να δημοσιοποιήσει την αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά με την τοποθέτηση του αδελφού του Διονύση στο συνδυασμό του, ενώ αν ήθελε θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα κεκλεισμένων των θυρών και διμερώς». Επ’ αυτού, συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη τόνιζαν ότι «κυβέρνηση, μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση μοιάζει να μην έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα από την κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα και η χώρα. Εξακολουθούν την ίδια ανεύθυνη μικροκομματική πορεία με γνώμονα παιχνίδια μικροκομματικού συμφέροντος αγνοώντας την ουσία των επερχόμενων εκλογών η οποία δεν είναι άλλη, δεν θα έπρεπε να είναι άλλη, από το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες των τοπικών κοινωνιών. Η Ντόρα σε θέατρο σκιών δεν πρόκειται να συμμετάσχει».
Προς επίρρωση τούτου η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αποφασισμένη να μην παράσχει στήριξη ούτε στον Κώστα Κιλτίδη, στενό πολιτικό της φίλο, στην περίπτωση που αποφασίσει ο ίδιος να διεκδικήσει τον περιφερειακό θώκο της Κεντρικής Μακεδονίας. «Σε σύμπραξη με το ΛΑΟΣ, το οποίο έχουμε από καιρού χαρακτηρίσει ακραίο κόμμα, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε», είπαν σχετικώς πηγές της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Μοναδική εξαίρεση στην απόφαση της κ. Μπακογιάννη να μην προβεί σε επίσημη στήριξη υποψηφίων αποτελεί η Κρήτη, για την οποία βρίσκεται ακόμη σε διαβουλεύσεις οριστικοποίησης του εκλεκτού της. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξουμε θα έχει αναμφισβήτητα έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας του νησιού», είπε συνεργάτης της. Στο πλαίσιο αυτό, λευκός καπνός αναμένεται να βγει από την Αρεοπαγίτου, μεσούσης της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: