Πέμπτη

Αν τώρα εσείς πιστεύετε ότι ο Μειμαράκης δεν έχει καμιά ευθύνη, δικαίωμα σας.


Η προμήθεια των Υ/Β τύπου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και βαρύνει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ που τα παρήγγειλε, δευτερευόντως τη ΝΔ αφού το πρόβλημα έσκασε στα χέρια της και δεν έκανε τίποτε και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που ενώ διαθέτουν στρατιωτικούς συμβούλους (;;;) έδειξαν χαλαρότητα στην αντιμετώπιση του κολοσσιαίου σκανδάλου. Και εξηγούμαι:


1) Η κυβέρνηση του Σημίτη (του πρωθυπουργού που τοποθέτησε ίσως το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στη μεταπολεμική μας ιστορία, αλλά που ο ίδιος έβγαζε σπυράκια στο άκουσμα Ε.Δ.), παρήγγειλε 4 Υ/Β, που δεν υπήρχαν. Δεν είχε κατασκευαστεί κανένα άλλο. Δεν τα είχε παραγγείλει ούτε η Γερμανία. Δηλαδή η Ελλάδα ανέλαβε ουσιαστικά το κόστος ανάπτυξης των υπόψη Υ/Β. Μόνο και μόνο αυτή η ενέργεια αποτελεί από μόνη της μέγιστο σκάνδαλο. Αυτό το σκάνδαλο συνοδεύτηκε και από τη πώληση του Σκαραμαγκά στους Γερμανούς έναντι 1 ευρώ και με προίκα την ανάθεση του έργου κατασκευής των Υ/Β. Καταβλήθηκε και γενναία προκαταβολή, νομίζω το 40% της σύμβασης. Ακόμη ανατέθηκε στο Σκαραμαγκά, δηλαδή στους Γερμανούς, ο εκσυγχρονισμός 3 Γερμανικών Υ/Β τύπου «ΩΚΕΑΝΟΣ» (που είχαν παραληφθεί το 1978) σε ένα επίπεδο αντίστοιχο του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ. Και αυτό το έργο ήταν από μόνο του ένα πρωτοφανές εγχείρημα, δεδομένου ότι τα υπόψη Υ/Β έπρεπε να κοπούν στη μέση και να προστεθεί ένα επιπλέον τμήμα, δηλαδή μεγάλο ρίσκο για την ευστάθεια των Υ/Β.


2) Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε κανονικά τη χρηματοδότηση της σύμβασης. Όταν όμως ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έπεσε στη θάλασσα και άρχισε τις δοκιμές, κάτω από ορισμένες συνθήκες καιρού και ενώ έπλεε στην επιφάνεια, έγερνε πλευρικά υπερβολικά. Λένε για 45 μοίρες. Αυτό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Είναι προβληματάρα. Σημαίνει ότι το κέντρο βάρος και το κέντρο ανώσεως δεν βρίσκονται στις θέσεις που πρέπει για να έχει το Υ/Β ασφαλή πλευστότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταγγέλλεις τη σύμβαση για να έχεις το πάνω χέρι. Και δυστυχώς ο Μειμαράκης δεν την κατήγγειλε. Το «αρνήθηκα να παραλάβω το Υ/Β», είναι από μόνο του ύποπτο. Αν αναθέσεις σε κάποιο να σου κατασκευάσει το σπίτι σου και όταν ρίξει τα μπετά η οικοδομή πάρει κλίση, δεν του λες «κάτσε κάτω να δούμε πως θα επιλύσουμε το πρόβλημα». Καταγγέλλεις αμέσως τη σύμβαση και καταφεύγεις σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της περιουσίας του. Στη πραγματικότητα η κυβέρνηση Καραμανλή και ο ΥΕΘΑ Μειμαράκης το έκαναν γαργάρα. Όπως έκαναν γαργάρα και ένα σωρό άλλα προβλήματα με τα εξοπλιστικά του Σημίτη. Αυτό που διέρρεε ήταν ότι ο Μειμαράκης βαριόταν αφάνταστα με το Άμυνας. Τον ενδιέφερε; Εδώ παραλάβαμε 350 τόσα άρματα Λέοπαρντ 2 με πυροβόλο 120 χιλ και δεν έβαλε παραγγελία για πυρομαχικά. Μόνο και μόνο για αυτό το λόγο, θα έπρεπε να το έχει «βουλώσει»… να κάνει «τουμπεκί ψιλοκομμένο». Και τελικά το πάνω χέρι το πήραν οι Γερμανοί. Ο Μειμαράκης αρνιόταν να παραλάβει το Παπανικολή και δεν πλήρωνε και έτσι οι Γερμανοί πέρασαν στην επίθεση. “Ή παραλαμβάνετε το Παπανικολή ή καταγγέλλουμε τη σύμβαση και βρίσκουμε αγοραστή για το ναυπηγείο”. Και ο «ΩΚΕΑΝΟΣ» που ήδη έκλεισε 30 χρόνια και είναι έτοιμος;;; “Τον παραλαμβάνετε και αυτόν όπου είναι και στη κατάσταση που είναι”. Και στοίχισε 390 εκατομμύρια, όσο ένας Παπανικολής. Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει αν πέσει στο νερό. Θα γείρει όταν πέσει; Θα γείρει στη θάλασσα; Θα τον ταξιδέψουν με ρομπότ; Κανένας δεν μιλάει..
Αν τώρα εσείς πιστεύετε ότι ο Μειμαράκης δεν έχει καμιά ευθύνη, δικαίωμα σας.


3) Και τα άλλα κόμματα; Το είπα και παραπάνω. Διότι ενώ έχουν στρατιωτικούς συμβούλους ή δεν τους συμβουλεύονται ή δεν θέλουν να τους ακούν. Και ακόμη γιατί δεν κάνουν «επανάσταση» που οι εξοπλισμοί δεν ελέγχονται από το κοινοβούλιο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: