Τρίτη

Μήνυμα για τις επετείους της Μάχης της Κρήτης και της γενοκτονίας των Ποντίων




"Στην εποχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης και κυρίως της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη, με ανησυχία και αγωνία, στην πατρίδα", αναφέρει σε μήνυμά του ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, με την ευκαιρία των επετείων της Μάχης της Κρήτης και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

"Η συγκυρία αυτή, όμως, δεν μας αποτρέπει από το να στρέψουμε την προσοχή μας στο παρελθόν, καθώς ο Μάιος, μήνας ιστορικής μνήμης, μας δίνει την ευκαιρία για άλλη μία φορά να αντλήσουμε διδάγματα, μελετώντας τα ιστορικά γεγονότα", επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει:

"Οι επέτειοι της Μάχης της Κρήτης και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μας οδηγούν στο να συλλογισθούμε τις θυσίες του Ελληνισμού και μέσα από αυτές να ανακτήσουμε δυνάμεις για το μέλλον. Η Μάχη και η Εθνική αντίσταση της Κρήτης υπήρξαν αναμφίβολα τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμβολο ηρωισμού και σταθμός στην παγκόσμια ιστορία. Η λεβεντιά και η αντιστασιακή δράση των Κρητικών στη γερμανική εισβολή, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, έδωσαν το χρόνο στους συμμάχους να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να μεταβάλουν την πορεία του πολέμου. Το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη, σε απώλειες ζωής, ήταν υψηλό. Ωστόσο, o ηρωισμός, η ανδρεία και η υπέρβαση της ανθρώπινης φύσεως των Κρητικών θα μείνουν ως παράδειγμα αντίστασης σε κάθε πράξη που υπονομεύει τις αρχές της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης".

Αναφερόμενος στην19η Μαΐου, Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, την περίοδο 1916-1923, όπως καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνο ψήφισμα τον Φεβρουάριο του 1994, ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι "την ημέρα αυτή, εθνικής μνήμης και πόνου για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού και τις αλησμόνητες πατρίδες, τιμούμε και φέτος όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού. Αποδίδομε τιμή σε εκείνους που χάθηκαν, στον ξεριζωμό του Ποντιακού λαού από τις πατρογονικές του εστίες και την μετατροπή του σε λαό προσφύγων και διασποράς. Κυρίως, όμως, αποτελεί ημέρα στοχασμού και ευθύνης για την αποκατάσταση της αλήθειας, διεθνώς. Η ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων και των υπολοίπων Μικρασιατών, των Αρμενίων και των χριστιανικών μειονοτήτων των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδαίων, από τους Νεότουρκους, είναι υψίστης σημασίας κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό θέμα για την Ελλάδα και τη Διεθνή κοινότητα".

Καταλήγοντας, ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ τονίζει ότι "η Ελληνοαμερικανική κοινότητα τιμά τους ιστορικούς ομογενειακούς οργανισμούς της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και την Παγκρητική Ένωση της Αμερικής", καλώντας παράλληλα τους ομογενείς να συμμετάσχουν όλοι στις Εκδηλώσεις Μνήμης των δύο οργανώσεων, αλλά κυρίως για να συνεργασθούν για την εκτέλεση του "ιστορικού χρέους", ώστε να μην επιτρέψουμε, όπως σημειώνει, η Γενοκτονία των Ποντίων να παραμείνει ένα έγκλημα χωρίς αναγνώριση, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

"Όλοι μας, όπου κι αν ζούμε, εντός ή εκτός Ελλάδας, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Ότι επηρεάζει μέρος της επηρεάζει και αφορά το σύνολο. Και ας μη λησμονούμε ότι, αν στις συνειδήσεις μας αρχίζουν να ξεθωριάζουν κομμάτια της ιστορίας μας, κινδυνεύουμε να γίνουμε πιο ευάλωτοι ως Έθνος. Ξεπερνώντας την ανασφάλεια, ο καθένας μας και όλοι μαζί, ας αποδείξουμε με αισιοδοξία ότι ο Ελληνισμός θα ξεπεράσει τις σημερινές προκλήσεις και τις αντίξοες συνθήκες, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον, σε γερά θεμέλια", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: