Τετάρτη

«Χωρίς απτά έργα μην περιμένετε υποστήριξη»

Αυστηρό μήνυμα ηγετικών παραγόντων της Ομογένειας  στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Σε θερμό και φιλικό κλίμα κύλησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Λευκό Οίκο το γεύμα που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ομάδα 10-15 επιφανών ομογενών χρηματοδοτών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, παρά τα χαμόγελα και τα αστεία που διάνθιζαν τη συζήτηση, η οποία είχε στόχο να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με χρήματα και ψήφους, στην προσπάθεια επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, το μήνυμα των ομογενών ήταν σαφές: «Μην περιμένετε την υποστήριξή μας, αν στους επόμενους τρεις μήνες δεν υλοποιηθούν 3-4 αιτήματα τα οποία γνωρίζει εδώ και δύο χρόνια ο Λευκός Οίκος και δεν έκανε τίποτε».
 
Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να μην αποκαλύψουν τίποτε από τα ειδικά θέματα που συζητήθηκαν, παρότι έχουν συζητηθεί κατά κόρον τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Μπάιντεν ήταν απολογητικός, υποσχέθηκε ότι θα δράσει σύντομα και σε περίπου τρεις εβδομάδες θα υπάρξει και νέα συνάντησή του με ολιγομελή ηγετική ομάδα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
«Δεν δίνω καμία αξία στα λόγια και τις υποσχέσεις. Θα περιμένω αποτελέσματα και μάλιστα σύντομα», είπε παράγοντας του λόμπι που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ένα από τα ζητήματα που επισημάνθηκαν είναι ότι καθώς πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ο Ελληνοαμερικανός Reince Priebus, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ηγεσίας της Ομογένειας, θα είναι δύσκολα να λάβει ο Ομπάμα τις ψήφος της κοινότητας, ιδίως σε κρίσιμε πολιτείες που οι εκλέκτορες θα αποφασιστούν με οριακό αριθμό ψήφων.
«Του είπαμε πως θέλουμε να τον βοηθήσουμε στις εκλογές, αλλά όπως είναι τώρα τα πράγματα δεν θα πρέπει να ελπίζει ούτε σε ένα δολάριο, ιδίως τώρα που ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι Ελληνοαμερικανός».
Μεταξύ των ζητημάτων που έχουν εγερθεί επίμονα στο παρελθόν είναι ότι δεν έχει προσκληθεί ακόμη στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Συμμετείχαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση οι: Φίλιπ Κρίστοφερ, Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Μουγιάρης, Εντι Ζεμενίδης, Αντριου Αθενς, Αλέξης Γιαννούλιας, Ντένις Μιλ, Τεντ Λεονσής, Γιώργος Τσούνης, Μαρία Οουεν, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, Μιχάλης Καρλούτσος και Δημήτρης Καλοειδής.
Το προηγούμενο βράδυ οι ομογενείς παρέθεσαν δείπνο στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: