Τρίτη

Το «Paris Match» θυμήθηκε τις ιστορίες του Ανδρέα με τη Μιμή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία!


«Σεξ, σκάνδαλα και πολιτική». Αυτός είναι το τίτλος της νέας καλοκαιρινής σειράς αφιερωμάτων του γαλλικού περιοδικού «Paris Match», που περιστρέφεται γύρω από τους «αμαρτωλούς έρωτες» των πολιτικών ανδρών της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και κυκλοφόρησε (τυχαίο;) τις ημέρες που γινόταν η Σύνοδος Κορυφής για τη... διάσωση της Ελλάδας.

Οσο για την αφορμή της έκδοσης της ροζ σειράς; Τα τελευταία πολύκροτα σκάνδαλα των Γάλλων πολιτικών ανδρών, με πρωταγωνιστή τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κορυφαίου στελέχους του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντομινίκ Στρος Καν.

Η πρεμιέρα του «ερωτικού-πολιτικού αφιερώματος» ανήκει στο ζεύγος Ανδρέα Παπανδρέου και Δήμητρας Λιάνη, μια επιλογή μάλλον όχι τυχαία, δεδομένου πως το ελληνικό ερωτικό σκάνδαλο της δεκαετίας το '80 έχει καταχωριστεί ως ένα από τα «ζητήματα καρδιάς» που «έκανε άνω κάτω ένα ολόκληρο κράτος», ενώ επιπλέον αφορά και τις «ερωτικές αδυναμίες των σοσιαλιστών» - παραπομπή που ίσως αφορά και τον Στρος Καν.

Το «Paris Match» «θυμάται» την ιστορία αγάπης του τότε Ελληνα πρωθυπουργού με τη «χυμώδη» αεροσυνοδό, που «προκάλεσε σεισμό» στο ελληνικό κράτος, ένα πρωθυπουργικό διαζύγιο και μια εν τέλει εκλογική κρίση που προφανώς και ήταν το κερασάκι (σε μια καταστροφική πολίτικη που ξεκίνησε το 1981) για τη χρεοκοπία του κράτους που ζούμε στις μέρες μας.

Το δημοσίευμα πλαισιώνεται κι από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ουσιαστικά εξιστορούνται με εικόνες το παράνομο ερωτικό ειδύλλιο, η νομιμοποίηση της σχέσης και τα ιστορικά γυμνά πρωτοσέλιδα της «Αυριανής».

Οσο για το πρωτοσέλιδο εκείνο της «Αυριανής» που επέλεξε να συμπεριλάβει το «Paris Match» στο δημοσίευμά του; Είναι εκείνο που παρουσίαζε τη Δήμητρα Λιάνη ξαπλωμένη γυμνή στα βράχια με τίτλο «Αυτή μας κυβερνά» και υπότιτλο «Ξύπνα, δύστυχε Ανδρέα».

«Χάρη στη Δήμητρα η βαρετή Ευρωπαϊκή Σύνοδος στη Ρόδο, τον Δεκέμβριο του 1988, απέκτησε αίγλη αντίστοιχη με εκείνη του φεστιβάλ των Κανών» σημειώνει η Γαλλίδα δημοσιογράφος, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αντιδράσεις πολιτικών της διεθνούς σκηνής, όπως του Φρανσουά Μιτεράν και της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η σιδηρά κυρία της Βρετανίας είχε δηλώσει τότε με απαξιωτικό ύφος: «Αν με πλησιάσει, θα εγκαταλείψω τη Σύνοδο». Χαρακτηριστικός ο τίτλος του «Ελεύθερου Τύπου» της εποχής: «Ο Ανδρέας και το... τσόκαρο»! (Οσο για τον «σοσιαλιστή» Φρανσουά Μιτεράν - γνωστό λάτρη του «αδύναμου φύλου»; Είχε αρκεστεί σε ένα χαμόγελο γεμάτο ικανοποίηση στη θέα της πληθωρικής Μιμής).

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις πολυδάπανες διανυκτερεύσεις της Δήμητρας Παπανδρέου σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Λονδίνο, ενώ συνδέει το σκάνδαλο Κοσκωτά και τις διαδηλώσεις των Ελλήνων πολιτών κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος αναφέρει πως στην Αθήνα εκείνων των χρόνων δεν έλεγαν «ένα πεντοχίλιαρο» αλλά «ένα πάμπερς», τη στιγμή που η Μιμή «επωφελούνταν» του κρατικού χρήματος ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα με το ότι συνέχισε να λαμβάνει τον μισθό της από την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ πλέον δεν εργαζόταν.

Τον Μάρτιο του 1989, ενώ ο Ανδρέας σιωπά οχυρωμένος μέσα στη ροζ βίλα του στην Εκάλη και έχοντας αφήσει την κυβέρνηση να αρμενίζει σαν «μεθυσμένο καράβι», όπως αναφέρει το «Paris Match», περισσότεροι από 1.000.000 Ελληνες κατεβαίνουν στους δρόμους εναντίον του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Μετά την επανεκλογή του Ανδρέα ,το 1993, η αεροσυνοδός χρίζεται πρώτη κυρία της χώρας και εκδηλώνει τις φιλοδοξίες της να αναρριχηθεί στην κορυφή της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη. Για να παγιώσει την εξουσία της προσπαθεί να εξασφαλίσει και την εύνοια της «παντοδύναμης Εκκλησίας», όπως σημειώνει το περιοδικό. Ο τρόπος; «Από γυμνό μοντέλο μεταμορφώνεται σε Παναγία».

Και «όσοι την κοντράρουν είναι καταδικασμένοι, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κουβελάκης, που, αφού της ασκεί κριτική, οδηγείται σε παραίτηση» επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό.

Η παντοδυναμία της Μιμής κατέληξε όμως σύντομα να ενοχλεί τους Ελληνες, αναφέρει το «Paris Match». «Περιτριγυρισμένη από αστρολόγους και χειρομάντες “εξασφάλιζε” το μέλλον δικών της ανθρώπων διορίζοντάς τους σε υπουργεία». Παράδειγμα; Ο διορισμός του εξάδελφου της (Γιώργος Λιάνης) στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Οσο για τις υποκριτικές της ικανότητες; Μάλλον κρίνονται ανεπαρκείς, αφού το περιοδικό σχολιάζει πως «μετά τον θάνατο του Ανδρέα παρίστανε την πένθιμη χήρα, ενώ στην πραγματικότητα επέστρεφε στην αγκαλιά ενός ηθοποιού β' κατηγορίας» (εννοεί τον Κ. Σπυρόπουλο).

Το γαλλικό περιοδικό κάνει κι ένα φάουλ, αναπαράγοντας ως εξυπνάδα ένα ανέκδοτο εκείνων των χρόνων, «ποια στάση του Κάμα Σούτρα εφηύραν ο Αντρέας και η Μιμή; Με το ένα πόδι στον τάφο» - η έλλειψη σεβασμού απέναντι σε έναν έρωτα με διαφορά ηλικίας, ιδίως όταν ο ένας εκ των δύο εραστών είναι νεκρός, υπερισχύει του χιούμορ.

Η «Μιμή πορνό -όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα-, που ονειρευόταν να επιστρέψει στην πολιτική, διάγει πλέον έναν ήσυχο βίο» καταλήγει το (έγκυρο) γαλλικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: