Παρασκευή

Οι Σκοπιανοί τραγουδούν προκλητικά για τη "Θεσσαλονίκη" τους και τους "Ελληνες κατακτητές εχθρούς"!



Image
«Πήγαινε νεαρέ ίσια στο μπαλκόνι σου και χαιρέτισε την ράτσα του Γκότσε, άπλωσε τα χέρια σου ψηλά, τα δικά μας θα είναι στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης» αναφέρει μεταξύ άλλων το άσμα, που όλο πάθος και ενθουσιασμό τραγουδούν οι παίκτες της εθνικής ομάδας των Σκοπίων στα αποδυτήρια, λίγες μέρες μετά τη λήξη του Eurobasket, μετά τη νίκη τους επί της Λετονίας (ανάμεσά τους και ο παίκτης του ΠΑΟΚ (!!!) Τοντόρ Γκετσέφσκι, όπως αποκάλυψε το δημοφιλές blog της Θεσσαλονίκης taxalia).
Η νέα πρόκληση, έρχεται λίγες μέρες μετά την εθνικιστική φιέστα της κυβέρνησης Γκρουέφκσι, για τα 20 χρόνια από την ανεξαρτησία των Σκοπίων από την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1991. Στο πλαίσιο του εορτασμού, εκτός από το τεράστιο πανό που υψώθηκε με τη «Μεγάλη Μακεδονία» μέχρι την Χαλκιδική και τον Όλυμπο, οι καλλιτέχνες ερμήνευσαν στη σκηνή το αλυτρωτικό σουξέ «Μακεδονία. Μαργαριτάρι των Βαλκανίων» που ξεσήκωσε το πλήθος, ανάμεσα τους και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, που το… σιγοτραγούδησαν εμφανώς συγκινημένοι.
Ο προκλητικός στίχος, αναφέρει: «E, Μακεδονία, μαργαριτάρι των Βαλκανίων, ενωθείτε Αιγαίο και Πιρίν με τα καθαρά νερά του Βαρδάρη. Φύγετε κατακτητές εχθροί». Όπου «Αιγαίοι» η ελληνική Μακεδονία και όπου «Κατακτητές, εχθροί» ασφαλώς οι Έλληνες...
Ακολουθώντας τα πρότυπα των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας, οι εθνικιστές των Σκοπίων καθιέρωσαν τον δικό τους χαιρετισμό, με τα τρία δάκτυλα του χεριού σηκωμένα και σχηματίζοντας το γράμμα «Ο» ενώνοντας το δείκτη με τον αντίχειρα. Σύμφωνα με το akritas-history-of makedonia.blogspot.com. τα τρία σηκωμένα δάχτυλα συμβολίζουν τρεις  τρεις «διαιρεμένες» Μακεδονίες (Βαρδάρης, Αιγαίου και Πιρίν) και το «Ο» τη σκοπιανή λέξη «Obedineta», που σημαίνει Ενωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: