Σάββατο

Απεβίωσε ο ανθέλληνας δήμιος της Κύπρου και διώκτης της ΕΟΚΑ


Ο άνθρωπος που ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την προσφυγιά εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ένας εκ των ιθυνόντων νοών του Αττίλα, πήρε το τραμ για την κόλαση πριν λίγες ώρες, σε ηλικία 88 ετών. Ο λόγος για τον δογματικά και ψυχωτικά ανθέλληνα Ραούφ Ντενκτάς. Την είδηση του θανάτου του δήμιου του Ελληνισμού της Κύπρου μας, έδωσε ο γιός του Σερνάρ Ντενκτάς.
Ο Τουρκοκύπριος που μίσησε με πάθος ο,τιδήποτε ελληνικό, γεννήθηκε στην Πάφο το 1924. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Το 1944, πήγε στο Λονδίνο και σπούδασε Νομικά στο Lincoln’s Inn με υποτροφία του British Council. Οι Βρετανοί τον προετοίμαζαν από τότε. Φυσικά, όταν γύρισε, εργάστηκε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της αποικιακής κυβέρνησης. Έγινε απηνής διώκτης των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, για λογαριασμό των Βρετανών αλλά και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και «μερίμνησε» για την καταδίκη πολλών αγωνιστών της ηρωικής εθνοαπελευθερωτικής οργάνωσης, όπως του Μιχαλάκη Καραολή, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.
Το 1957, ο μισέλληνας Ντενκτάς, παραιτήθηκε από βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως του ζητήθηκε από την Άγκυρα, για να προχωρήσει το τουρκο-βρετανικό project της διχοτόμησης της Κύπρου. Ανέλαβε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων και στα τέλη του ιδίου έτους, ίδρυσε μαζί με τον γιατρό Μπουρχάν Ναλμπάντογλου και τον Τούρκο πρόξενο στην Κύπρο Κεμάλ Τανρισεβντί, την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ. Η παραπάνω οργάνωση, διέπραξε δολοφονίες Ελλήνων που συνδέονταν με την ΕΟΚΑ. Επί των ημερών του, η ΤΜΤ ποτέ δεν αδρανοποιήθηκε: ενισχύθηκε σε οπλισμό σε συνεργασία με τους Βρετανούς. Παράλληλα, ο Ντενκτάς συνεργαζόταν με την Άγκυρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, που υπογράφτηκαν τον Ιανουάριο του 1959.
Όταν συστάθηκε το κυπριακό κράτος, έκανε ό,τι μπορούσε για να το υπονομεύσει. Πρωτοστάτησε, δε, στις ένοπλες συγκρούσεις του 1963, ενώ το 1964, η καταφανής διαστρέβλωση της πραγματικότητας εκ μέρους του, ανάγκασε την κυβέρνηση της Κύπρου να τον κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο και να του απαγορεύσει την επάνοδο στην Κύπρο, με αποτέλεσμα αυτός να καταφύγει, που αλλού, στην Άγκυρα.
Βέβαια, δεν έχασε τον καιρό του. Τον Αύγουστο του 1964, στη διάρκεια των μαχών στην Τηλλυρία, ο Ντενκτάς αποβιβάσθηκε στην περιοχή της των Κοκκίνων μαζί με Τούρκους πράκτορες και αξιωματικούς, αλλά εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση με τουρκικό πολεμικό πλοίο για να αποφύγουν την σύλληψη, μετά από σφοδρή ελληνική αντεπίθεση. Προσπάθησε να μπει παράνομα και πάλι στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 1967, αλλά συνελήφθη και παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά. Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε βλακωδώς να τον αφήσει ελεύθερο... Κάποια στιγμή επέστρεψε νόμιμα στην Κύπρο. Το 1973 ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το 1975 έγινε «πρόεδρος» του ‘ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους’, ενώ ήταν ο εγκέφαλος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 1983, του οποίου διετέλεσε «πρόεδρος» το 1990, το 1995 και το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: