Παρασκευή

Δ. Αβραμόπουλος:Δεν έχει ληφθεί απόφαση κατάργησης των σχηματισμών

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΧΘΕΣ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑ


Το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να προβλέπει το κλείσιμο της 1ης Στρατιάς και της 110 Π.Μ. επισήμανε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος που βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο περιοδείας του στους μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς της χώρας.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ζήτησε νέα μελέτη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα σχέδια του προκατόχου του υπουργού κ. Π. Μπεγλίτη τουλάχιστον έχουν «παγώσει».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφθασε με C-27 Spartan στις 10 περίπου το πρωί στο αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Κ. Ζιαζιά και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Αντ. Τσαντηράκη και τον υποδέχθηκαν με τιμητικό άγημα ο αρχηγός Τ.Α. αντιπτέραρχος Φ. Κρεβάικας, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Κ. Γκίνης και ο δ/κτης της 110 Π.Μ. ταξίαρχος Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια αναχώρησε αμέσως για τις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς όπου απ’ τον Διοικητή και το επιτελείο του ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις τρέχουσες δραστηριότητες του σχηματισμού.
Μετά επέστρεψε στο ΑΤΑ όπου ενημερώθηκε από τον αρχηγό αντιπτέραρχο Φ. Κρεβάικα ενώ επισκέφθηκε το ΕΚΑΕ, την 110 Π.Μ. και τις Μοίρες των πολεμικών αεροσκαφών. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του μίλησε στο στρατιωτικό προσωπικό για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αξία και τη σημασία της αποστολής και του έργου που επιτελούν.
ΜΗΝΥΜΑ
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο το απόγευμα,
 αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από την επίσκεψη ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε:
...«Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας υπάρχει και ανθίσταται η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα του καθήκοντος, και αυτό το μήνυμα μεταφέρω σε όλους»...
Για την 1η Στρατιά, την 110 Π.Μ., αλλά και για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είπε:
«Επειδή γράφονται και ακούγονται πολλά, πρέπει να σας πω, ότι με το που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, εκείνο που ζήτησα ήταν να γίνει μια νέα ολοκληρωμένη μελέτη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα. Συνεπώς καμία απόφαση για κατάργηση της 1ης Στρατιάς και της 110 Π.Μ. δεν έχει ληφθεί.
Εκείνο που πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε είναι ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση με διαρκή προβλήματα.
Η ευαισθησία σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, και ακεραιότητας επιβάλλει σε όλους μας να βλέπουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τη διάταξή τους και το αξιόμαχό τους».
Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όταν ερωτήθη από τους δημοσιογράφους απάντησε:
«Η Ν.Δ συμμετέχει σ’ αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας και το κάνει συνειδητά.
Η παράταξή μας πάντοτε προέτασσε το εθνικό συμφέρον και σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές το απέδειξε στην πράξη.
Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας χθες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους και την ειλικρινή υποστήριξή τους στο έργο αυτής της κυβέρνησης που είναι ξεκάθαρο και έχει οριοθετηθεί χρονικά. Το σημαντικότερο από τον βίο αυτής της κυβέρνησης είναι η εκπλήρωση της αποστολής της που θα αποτελέσει και θεμέλιο για να συνεχίσουμε με αισιοδοξία ένα νέο δρόμο ανασυγκρότησης της χώρας και διασφάλισης του μέλλοντος της πατρίδος μας».
ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
Εν τω μεταξύ, το πρωί στις 11.30 στο γραφείο του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, συναντήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος με τους προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Στρατού, Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α Χρήστο Βάγια και Συνταγματάρχη ε.α Απόστολο Παπαπαρίση αντίστοιχα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντωνίου Τσαντηράκη, του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Φώτη Κρεβάικα και του διευθυντού του Πολιτικού του Γραφείου Πρέσβη κ. Διονυσίου Κοδέλα.
Οι δύο πρόεδροι, ενημέρωσαν κατά σειρά τον υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο για τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν το Σώμα των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο κ. Βάγιας ανέλυσε ένα και μοναδικό θέμα, αυτό της κατάφορης αδικίας ενός μεγάλου αριθμού αποστράτων Αξιωματικών οι οποίοι αποστρατεύθηκαν με αίτηση αποστρατείας και είναι κάτω των 55 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Η μηνιαία σύνταξη αυτού του μεγάλου αριθμού αποστράτων μειώνεται κατά 40%, όταν αυτή υπερβαίνει το ποσό των 1000 ευρώ. Όσοι συνταξιούχοι δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω μείωση, η σύνταξή τους μειώνεται κατά 20%, όταν αυτή υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Παπαπαρίσης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά και στα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα των αποστράτων. Συγκεκριμένα:
Α. Στη μη χορήγηση επιδομάτων εορτών και αδείας, λόγω μη συμπλήρωσης του 60ού έτους ηλικίας
Β. Στην επιπλέον ειδική εισφορά 6%-10% στους έχοντες ηλικία κάτω των 60 ετών.
Τέλος, οι δύο πρόεδροι παρέδωσαν στον κ. υπουργό κοινό υπόμνημα με τα παραπάνω αναφερόμενα προβλήματα, παραθέτοντας συνημμένα και προτάσεις-τροποποιήσεις των υπαρχόντων νόμων του 2010 και 2011, με ορισμένα παραδείγματα, στα οποία φαίνεται η μη ορθή αντιμετώπιση των συναδέλφων αποστράτων αξιωματικών ηλικίας κάτω των 55 και των 60 ετών.
Ο κ. υπουργός, αφού άκουσε τους δύο προέδρους με προσοχή και ενδιαφέρον, υποσχέθηκε ότι μαζί με το επιτελείο του θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα, οι πρόεδροι ευχαρίστησαν τον υπουργό που δέχθηκε τη συνάντηση αυτή και αποχώρησαν από το ΑΤΑ με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: