Τετάρτη

Είκοσι χιλιάδες συντάξεις "μαϊμού" στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα


Είκοσι χιλιάδες συντάξεις "μαϊμού" στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα
Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο για χιλιάδες συντάξεις προς πρόσωπα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για συνταξιοδότηση, παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.
 Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που θα διενεργήσει ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας, Σπ. Μουζακίτης, αποτελούν οι λεγόμενες συντάξεις «μαϊμού», που φαίνεται να λάμβαναν περίπου 20 χιλιάδες πρόσωπα, με τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ποσό υπολογίζεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ και προέκυψε -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- ύστερα από ελέγχους που έγιναν για το θέμα, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα ερευνηθούν τα πρόσωπα που λάμβαναν παράνομα συντάξεις, αλλά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ταμείων ή των αρμόδιων υπηρεσιών, που ενέκριναν και ακολούθως χορηγούσαν τις επίμαχες συντάξεις.
Η εντολή του κ. Πεπόνη αφορά τη διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων -σε βαθμό κακουργήματος- τής απάτης και της απιστίας στην υπηρεσία.
Ο κ. Μουζακίτης θα πρέπει να εντοπίσει, στην πρώτη φάση της διερεύνησης της υπόθεσης, το συνολικό αριθμό των παράνομων συντάξεων που δόθηκαν από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και τα ακριβή ποσά που λάμβαναν κάθε μήνα οι δήθεν δικαιούχοι. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίσει τα πρόσωπα που εισέπρατταν αντίστοιχα ποσά, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω πληρεξουσίων.
Όπως εκτιμάται, η έρευνα θα οδηγήσει στο Εφετείο, ενώπιον του εισαγγελέα, δεκάδες πρόσωπα, είτε ως μάρτυρες, είτε ως υπόπτους, καθώς, ήδη, υπάρχουν στοιχεία για «συνταξιούχους» που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για συνταξιοδότηση. Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται, επίσης, να περάσουν και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, που θα κληθούν να εξηγήσουν πως είχαν εγκριθεί παρανόμως τέτοιου είδους συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: