Τρίτη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ(ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΝ ΑΧΑΪΑΣ)

Τελέστηκε την Κυριακή
 Μνημόσυνο για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο
Για πρώτη φορά στην  γενέτειρα του, το Ελαιοχώρι Αχαΐας
Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα και με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από την Αχαΐα και τους όμορους Νομούς  τελέστηκε για πρώτη φορά Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ηγέτη της 21ης Απριλίου Γεωργίου Παπαδόπουλου στην γενέτειρα του ,το Ελαιοχώριον Αχαΐας ,την  Κυριακή 29 Ιουλίου 2012 .
Το Μνημόσυνο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ελαιοχωρίου και διοργανωτές του ήσαν φίλοι ,συμπατριώτες και απλοί πολίτες της Αχαΐας που θέλησαν έτσι να τιμήσουν την μνήμη του Συνταγματάρχη και Ηγέτη της Χώρας επί έξι έτη και στην γενέτειρα του ,το φτωχό αλλά αρχοντικό Ελαιοχώρι ,με την συμπλήρωση 13 ετών από την προς Κύριον εκδημία του . Τον Ναό κοσμούσαν εξωτερικώς ελληνικές σημαίες και το «παρών»έδωσαν πατριώτες όλων των ηλικιών .Το χαρακτηριστικό των παρευρεθέντων ήταν πως οι μισοί ήσαν νέοι, δηλαδή ήσαν μικρά παιδιά ή αγέννητοι όταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κυβερνούσε την Ελλάδα, δείγμα μιας νέας αντίληψης που έχει διαμορφωθεί στην Ελληνική κοινωνία παρά την επί δεκαετίες συνεχή προσπάθεια δυσφήμησης του Παπαδόπουλου και των συνεργατών του .
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η 21η Απριλίου είναι  το «απόλυτο κακό»για την (ήδη καταρρέουσα ) περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα και στην πολεμική εναντίον του πολλοί πολιτικοί διαμόρφωσαν την πολιτική και οικονομική τους καριέρα. Για αυτό και κανείς δεν είχε τολμήσει να διοργανώσει ούτε ένα θρησκευτικό μνημόσυνο γι’ αυτόν ,ακόμη και στην γενέτειρά του. Το γεγονός της τέλεσης του Μνημοσύνου αυτού καταρρίπτει ένα ακόμη «ταμπού»της Μεταπολίτευσης και της Ιδεολογικής τρομοκρατίας που κυριαρχούσε για δεκαετίες .
Το μνημόσυνο τέλεσε ο εφημέριος του Ελαιοχωρίου που ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την επιλογή του Ελαιοχωρίου για την τελετή αυτή ,ενώ ένας από τους διοργανωτές ανέγνωσε ένα σύντομο Ιστορικό της ζωής και του έργου του ανθρώπου που άφησε τα ίχνη του στην Ελληνική Ιστορία για την πολεμική του δράση και την πολιτική του τόλμη. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1919 στο Ελαιοχώρι και αφού αρίστευσε ως σπουδαστής στην Σχολή Ευελπίδων υπηρέτησε ως Αξιωματικός Πυροβολικού σε όλες τις πολεμικές στιγμές του Ελληνισμού  την κρίσιμη και ένδοξη περίοδο 1940-1949, και εκεί διεκρίθη .Τον Απρίλιο του 1967 ηγήθηκε Στρατιωτικού Κινήματος που κυβέρνησε δικτατορικά την Ελλάδα ,παραμέρισε τους πολιτικούς της Χώρας ,αλλά επέδειξε ανεπανάληπτης σημασίας έργο ,κάτι που του χάρισε φανατικούς φίλους και εχθρούς .Η Μεταπολίτευση του 1974 τον τιμώρησε διότι ο ίδιος δεν υποτάχθηκε σε καμμία πολιτική σκοπιμότητα ,όπως αμέτρητοι στρατιωτικοί από το 1909 ως το 1967(οπότε οι μισοί πολιτικοί της Ελλάδος ήσαν στρατιωτικοί ) και τον φυλάκισε ως τον θάνατο του ,στις 27 Ιουνίου 1999 ,παρότι ο ίδιος είχε φερθεί με επιείκεια στους επίδοξους δολοφόνους του.
Η πλειονότητα των παρευρεθέντων στο Μνημόσυνο ήσαν απλοί Έλληνες ,αγρότες ,εργάτες και υπάλληλοι , στοιχείο που δείχνει την ισχυρή απήχηση του έργου του στον απλό και μη προνομιούχο Έλληνα .Στις συζητήσεις που ακολούθησαν το θρησκευτικό μέρος της τελετής όλοι είχαν να θυμηθούν και να επισημάνουν τις διάφορες πτυχές του έργου της Κυβερνήσεως Παπαδόπουλου ,ιδιαίτερα την οικονομική ανάπτυξη και την έλλειψη σκανδάλων ,και να προβούν έτσι σε έναν μελαγχολικό παραλληλισμό με το σημερινό γίγνεσθαι και την βουτηγμένη στην διαφθορά και την ανυποληψία σύγχρονη Πολιτική ζωή.
Αυτή η σύγκριση αναδεικνύει την προσωπικότητα του Γεωργίου Παπαδόπουλου και των Αξιωματικών που τον πλαισίωσαν κατά την περίοδο 1967-1973 και αποτελεί κόλαφο για όσους δεν έδειξαν σεβασμό στον ελληνικό λαό , στο παρόν και το μέλλον του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: