Σάββατο

Η άνοδος και η πτώση του “Πρίγκιπα της Βάρης”





Ήταν Γενάρης του 2010, όταν στην «Αίγλη» του Ζαππείου άρχιζε ένα διαφορετικό πείραμα. Είχαν προηγηθεί οι «άγριες» κόντρες μεταξύ του πνευματικού τέκνου του Αλέκου Αλαβάνου και μετέπειτα κυρίαρχης προσωπικότητας στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, και του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου.

Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου - Στο βάθος ο Χ. Παπουτσής
Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου - Στο βάθος ο Χ. Παπουτσής
Εκείνο το βράδυ στην «Αίγλη» συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κύρκο. Μάρτυρες δεκάδες πρόσωπα του πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου. Βεβαίως και το σύνολο του πολιτικού ρεπορτάζ, εκείνου που καλύπτει από τις δεξιές παρυφές του ΠΑΣΟΚ έως το ΚΚΕ. Θέμα συζήτησης η αναδιάρθρωση - συνένωση του Κεντροαριστερού χώρου.

Στα μέσα και στα έξω ήταν εκείνο το βράδυ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν και ο Αμφιτρύων της βραδιάς. Ανεπίσημα, βεβαίως. Της κινητοποίησης αυτής είχε ηγηθεί ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Λαυρεντιάδη, ο Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος διατηρούσε από νέος καλές σχέσεις με την ελληνική και την κυπριακή Αριστερά.


Με τον Κ. Καραμανλή
Με τον Κ. Καραμανλή
Ο «Κυανοπώγων» της ιστορίας ακούει στο όνομα Θεόδωρος Ασημακόπουλος, στέλεχος του Λαυρεντιάδη και συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου. Ο «ενδιάμεσος» μεταξύ της μίας πλευράς και του τότε Μαξίμου ήταν ο Γρηγόρης Βαλιανάτος.

Ο Θ. Ασημακόπουλος και ο Γρ. Βαλιανάτος είχαν από κοινού την εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, τη γνωστή «ΤHEASSIS».

Ο πολυπράγμων Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ξεκινά την καριέρα του κληρονομώντας στα 18 του χρόνια τον πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε μία μικρή εταιρεία στο Αιγάλεω, τη «Νεοχημική». Από τότε ο Λαυρεντιάδης βασανιζόταν από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο γιατρός Πέτρος Κυριακίδης τον βοήθησε να διαχειριστεί την ασθένεια. Έκτοτε σμιλεύτηκε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Ο νεαρός Λαυρεντιάδης κατορθώνει το 2003 να εισαγάγει τη «Νεοχημική» στο Χρηματιστήριο, έχοντας αγοράσει άλλες μικρές φαρμακευτικές εταιρείες. Το 2006 η μετοχή της εταιρείας «Νεοχημική» κοστίζει 1,39 ευρώ. Το 2008 πουλά τη «Νεοχημική» στην περίφημη αμερικανική εταιρεία «Carlayl» με 19 ευρώ τη μετοχή. Το κέρδος από την αγοραπωλησία είναι επαρκέστατο. Εν τω μεταξύ έχει στήσει την εταιρεία «ALAPIS». Το 2008 η εταιρεία αυτή έρχεται πρώτη σε κερδοφορία στο σύνολο του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Το 2006, ο Λαυρεντιάδης είχε ανακηρυχθεί «Επιχειρηματίας της χρονιάς».


Με τον Δ. Αβραμόπουλο
Με τον Δ. Αβραμόπουλο
Την ίδια χρονιά, λίγους μήνες μετά, ιδρύει στις ΗΠΑ και στο γνωστό Think Tank «Center for Strategic and International Studies» (CSIS) το τμήμα ««Έδρα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη». Τότε αρχίζουν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί των επαφών του επιχειρηματία με το αμερικανικό πολιτικό παρασκήνιο. Λεγόταν πως ήταν ένας από τους συνομιλητές του προέδρου Ομπάμα. Αργότερα ιδρύεται η «PROTON BANK». Πρόεδρος της τράπεζας αναλαμβάνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σέπχαρντ.


Το CSIS με έδρα την Ουάσινγκον παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και επιλογές πολιτικής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, σε κυβερνητικά στελέχη, σε διεθνείς οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα και σε ΜΚΟ
Το CSIS με έδρα την Ουάσινγκον παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και επιλογές πολιτικής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, σε κυβερνητικά στελέχη, σε διεθνείς οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα και σε ΜΚΟ
Το 2009, ο κ. Λαυρεντιάδης ρίχνει την καλή ζαριά και υποστηρίζει στις εκλογές τον Γ. Παπανδρέου. Οι «Κασσάνδρες» υποστηρίζουν πως χρηματοδοτεί το 80% της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Ο επιχειρηματίας διαθέτει σημαντικούς συνομιλητές στο περιβάλλον Παπανδρέου: το τότε δεξί του χέρι, Χάρη Παμπούκη, καθηγητή και νομικό, αλλά και τον διαχρονικό Νίκο Αθανασάκη. Η «PROTON BANK» λαμβάνει άδεια λειτουργίας, παρά τις αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας λαμβάνει αποστάσεις από τις εν Ελλάδι επιχειρήσεις του. Ιδρύει ένα Private Equity Fund, το «Lamda Partners», που επενδύει (;) στην Ελλάδα στους τομείς του φαρμάκου της βιομηχανίας και βεβαίως (αλίμονο) του real estate. Η έδρα του fund είναι στο Λονδίνο. Η αυτοκρατορία του επιχειρηματία επιτίθεται. Ο «μύθος» κυριαρχεί. Τα κουτσομπολιά επίσης. Οι φήμες μιλούν για «σκοτεινές δραστηριότητες».


Χαμογελαστός στο πλευρό του Σ. Κόκκαλη
Χαμογελαστός στο πλευρό του Σ. Κόκκαλη
Η κρίση καταφθάνει. Η πτώση επίσης. Η «PROTON» βαράει κανόνι. Οι «κολοσσοί» του Λαυρεντιάδη ακολουθούν την πορεία της καταστροφής. Αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Αναλαμβάνει για τα περαιτέρω η Δικαιοσύνη. Η 2η ειδική ανακρίτρια χειρίζεται τον φάκελο.

Πριν από λίγους μήνες, μία βόμβα εκρήγνυται στην πιλοτή της πολυκατοικίας της. Μόλις την περασμένη Τετάρτη διατάσσεται αρμοδίως η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του Λαυρεντιάδη και 29 συνεργατών του. Την Πέμπτη συλλαμβάνεται και κρατείται έκτοτε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Στο «κάστρο» του στη Βάρη ο εισαγγελέας ανακάλυψε χαρτόκουτα με δεσμίδες ευρώ, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά και όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία απανταχού της γης. Οι κινήσεις αυτές αφορούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.


Με την Άννα Διαμαντοπούλου
Με την Άννα Διαμαντοπούλου
Την Πέμπτη το πρωί, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης και η 2η ειδική ανακρίτρια συμφώνησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για 24 συνεργάτες του Λαυρεντιάδη.

Τρεις έχουν συλληφθεί, άλλοι τρεις αναμένεται να συλληφθούν άμεσα. Ο «συνομιλητής» του Ομπάμα είναι πια στο καναβάτσο.

Διαβάστε επίσης: Το θησαυροφυλάκιο του Λαυρέντη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, 08:39

Ανακρίνεται ο Λαυρεντιάδης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, 13:27

Καταζητείται για την υπόθεση Λαυρεντιάδη και ο Πέτρος Κυριακίδης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, 10:42

Οι «New York Times» για τη σύλληψη Λαυρεντιάδη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, 10:58


Πηγη      http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: