Τρίτη

Σταμάτης - Βαρτζόπουλος:Θεσσαλονικιώτικος «εμφύλιος»

Σταμάτης - Βαρτζόπουλος: Θεσσαλονικιώτικος «εμφύλιος» στην αυλή του Αντώνη Σαμαρά!
ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ένας… άγνωστος πόλεμος εξελίσσεται στην πρωθυπουργική αυλή, καθώς δύο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με πολλές προεκτάσεις. 
Πρόκειται για τους θεσσαλονικείς που αυτήν τη στιγμή θεωρούνται οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού: Ο «Νο 1», Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας, είναι στα… μαχαίρια με το «Νο 2», Δημήτρη Βαρτζόπουλο, γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης. 
Ο Δημήτρης Σταμάτης, αν και πρωτοεξελέγη βουλευτής εξαιτίας του Κ. Μητσοτάκη, που τον τοποθέτησε στη λίστα το 1985, βρέθηκε πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά από το 1992. Τον ακολούθησε στην Πολιτική Άνοιξη (ήταν ο γραμματέας του πάλαι ποτέ κόμματος) και υπήρξε συνοδοιπόρος του και τα χρόνια της «πολιτικής ερήμου» του πρωθυπουργού. Αυτά τα είκοσι χρόνια διατηρούν μια πολύ στενή φιλική σχέση που δεν μπόρεσε να τη διαταράξει κανείς. Μάλιστα, οι καλές σχέσεις που είχε με τον Κώστα Καραμανλή έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην προσέγγιση Καραμανλή-Σαμαρά και την επιστροφή του τελευταίου στη Νέα Δημοκρατία επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Σταμάτης, τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο Καλαμαριώτης (παρά τις προσπάθειές του δεν μπόρεσε να εκλεγεί δήμαρχος στην Καλαμαριά το 1982 και το 2002) έμπιστος του Σαμαρά, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυβερνητικά δρώμενα και δεν είδε με καλό μάτι την προώθηση του Δημήτρη Βαρτζόπουλου σε «νούμερο 2» της κυβέρνησης. 
Η αθόρυβη αναρρίχηση
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ξεκίνησε από τα χαμηλά. Το 1993 ήταν υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου όργωσε τα χωριά της περιφέρειας με ένα παλιό φολξβάγκεν (γνωστό και ως κατσαριδάκι) αλλά βγήκε τελευταίος σε σταυρούς. Το ίδιο και στις εκλογές του 1996. Ένα φεγγάρι βρέθηκε κοντά στον Γιώργο Σουφλιά. Ψυχίατρος στο επάγγελμα, ξέρει καλά πώς να επικοινωνεί και να κερδίζει τους συνομιλητές του. Την περίοδο Καραμανλή τοποθετήθηκε από τον πανίσχυρο τότε υφυπουργό Υγείας, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, επικεφαλής του ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Χωρίς να το καταλάβει κανείς βρέθηκε πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης και στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά. Με τον ίδιο αθόρυβο τρόπο ήταν από τους λίγους που επελέγη από τον Σαμαρά στη βραχύβια κυβέρνηση Παπαδήμου (ήταν υφυπουργός Υγείας). 
Η αδυναμία που του έχει ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι δεν αρέσει στους υπόλοιπους παράγοντες της πρωθυπουργικής αυλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι προσπάθησαν μετά τις εκλογές να τον απαξιώσουν, προτείνοντάς τον για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΠΥ. Ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά αλλά δεν είπε την τελευταία του κουβέντα. Πέτυχε το διορισμό του ως πρωθυπουργικού συμβούλου και έβαλε πλώρη για τη νέα θέση, αυτή του γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης. Τον πέτυχε κι αυτόν το στόχο και εδώ και λίγες μέρες έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 
Γερμανομαθής (έχει σπουδάσει ψυχιατρική στη Γερμανία) έχει καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια του κ. Ράινχεμπαχ και έχει συμβάλει τα μέγιστα για τη φιλοτέχνηση του ευρωπαϊκού προφίλ του κ. Σαμαρά. Η αναρρίχησή του όμως στα ψηλά πατώματα της εξουσίας, προκάλεσε και τον κ. Σταμάτη αλλά και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που είχε οικοδομήσει το άλλο προφίλ του Αντώνη Σαμαρά  (λαϊκό και πατριωτικό), εκ διαμέτρου αντίθετο με το φιλογερμανικό, φιλελεύθερο που πρεσβεύει ο Βαρτζόπουλος και υιοθετεί ως πρωθυπουργός ο Σαμαράς.
Η «βεντέτα» της Θεσσαλονίκης
Ένα δευτερευούσης σημασίας θέμα επικύρωσε την κόντρα Σταμάτη –Βαρτζόπουλου: Ο διορισμός προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη μετά την παραίτηση του Δημήτρη Τσάμη (φίλου του Βαρτζόπουλου, ο οποίος τον είχε επιβάλλει ως διάδοχό του στη διοικούσα). Ο Τσάμης παραιτήθηκε, διότι έβλεπε ότι δεν είχε ρόλο αφού όλο το σύστημα κινούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν μπορούσε να αποδεχτεί την παντοδυναμία Σταμάτη, αφού όσα αφορούσαν διορισμούς σε κρατικές θέσεις έπρεπε να περάσουν από τον υπουργό Επικρατείας.
Ο Βαρτζόπουλος πίστεψε ότι ο διάδοχος του Τσάμη θα ήταν επιλογή του. Άλλωστε, επιθυμία του είναι να γίνει βουλευτής και το ενδιαφέρον του στρέφεται στην παλιά του αγάπη, τη Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, εκεί που τρεις φορές έθεσε υποψηφιότητα αλλά απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Προώθησε για την προεδρία της διοικούσας ένα χαμηλών τόνων κομματικό στέλεχος, το δικηγόρο Τάσο Εμμανουηλίδη. Τού ζήτησε, μάλιστα, παραμονές της ανακοίνωσης και βιογραφικό σημείωμα για να συνοδεύσει την επίσημη ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο κομματικό αξίωμα. Ωστόσο, μετά από λίγες ώρες διορίστηκε πρόεδρος στη διοικούσα ο Μηνάς Σαμαντζίδης με προσωπική παρέμβαση του Δημήτρη Σταμάτη. 
Ο υπουργός Επικρατείας, θέλοντας να στείλει μήνυμα ισχύος στον Βαρτζόπουλο και να τον «χαμηλώσει», παρενέβη και επέβελε τον Μ. Σαμαντζίδη, χωρίς να συνδέεται ιδιαιτέρως μαζί του, καθώς ο νέος πρόεδρος της διοικούσας έχει εκσυγχρονιστικό προφίλ και θεωρείται άνθρωπος του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Ο Βαρτζόπουλος δυσανασχέτησε, αλλά επειδή εκκρεμούσε η τοποθέτησή του στη νέα θέση, σιώπησε. Η κόντρα των δύο πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού θα πάρει , όπως όλα δείχνουν, μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς έχει και άλλα σημεία αναφοράς με επικοινωνιακό ενδιαφέρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια: