Πέμπτη

Δις ισόβια για τον φόνο αστυνομικών




Σε δύο φορές ισόβια και επιπλέον 25ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι τρεις κατηγορούμενοι για τη δολοφονία των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Σκυλογιάννη, 22 ετών και του Γιάννη Ευαγγελινέλη, 23 ετών, τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη.

Οι δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έπεσαν νεκροί σε ενέδρα που τους έστησαν οι δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Είχε προηγηθεί ληστεία σε περίπτερο επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στο Μενίδι και καταδίωξη από αστυνομικούς.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους χωρίς κανένα ελαφρυντικό τους Ιωάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη για δύο ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών και τον Γιώργο Εμερζίδη για άμεση συνέργεια σ’ αυτές, ενώ διαχώρισε τη δικογραφία για τον τέταρτο κατηγορούμενο Βιτάλι Τερσενίδη ο οποίος μέχρι στιγμής διαφεύγει της σύλληψης.

 

Ένοχοι όμως κρίθηκαν για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχή κ.λ.π., οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι, πλην τριών οι οποίοι απαλλάχθηκαν από κάποιες αξιόποινες πράξεις. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές από 2 έως 9 χρόνια κάθειρξη.

Απών πάντως κατά τη διάρκεια της απαγγελίας της απόφασης ήταν ο 20χρονος Γιώργος Εμερζίδης, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα «από λάθος», πριν καν λήξει το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης, αφού είχε αθωωθεί για την πράξη της ληστείας. Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του Γιώργου Εμερτζίδη χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί. Ο συνήγορός του πάντως προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία του λέγοντας ότι φοβάται το ενδεχόμενο προπηλακισμού από τους συγγενείς των θυμάτων.



Το ιστορικό του φονικού

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι ο θλιβερός απολογισμός του αιματηρού περιστατικού που σημειώθηκε στις 18.50 το απόγευμα της Τρίτης, 1 Μαρτίου 2011, στη συμβολή της οδού Περικλέους και Παντελή Νικολαΐδη, στην περιοχή του Ρέντη.

Δύο εκ των τεσσάρων, ηλικίας 22 και 23 ετών, υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Οι δύο αστυνομικοί που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος




Η καταδίωξη ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έλαβαν σήμα για ένα όχημα, που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση εδώ και καιρό, καθώς άλλαζε συνεχώς πινακίδες κυκλοφορίας. Εντός του Ι.Χ. βρίσκονταν τρεις άγνωστοι.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καταδίωκαν το τζιπ, όταν ξαφνικά οι επιβαίνοντες σε αυτό πυροβόλησαν με καλάσνικοφ με αποτέλεσμα οι σφαίρες να χτυπήσουν τους διώκτες τους.

Κάποια στιγμή το αμάξι, μάρκας Volvo, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένο, προσεγγίστηκε από δεκάδες αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. στην οδό Περικλέους. Οι τρεις δράστες αφού κατέβηκαν απ' αυτό, έστρεψαν τα καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών και τους γάζωσαν με περισσότερες από 100 σφαίρες.


(To σημείο της αιματηρής συμπλοκής)


(Χάρτης της περιοχής)

Λίγο μετά τις 20.00 εντοπίστηκε το αυτοκίνητο, μάρκας Volvo, σε περιοχή μεταξύ του Μοσχάτου και του Ρέντη, επί της οδού Παλαιολόγου. Μέσα στο όχημα βρέθηκαν τα καλάσνικοφ και το πιστόλι που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Οι πινακίδες είχαν κλαπεί στις 17/01/10 από όχημα Ford σε μάντρα στη Νέα Ερυθραία μαζί με οκτώ αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων, επίσης μάρκας Volvo, χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Το όχημα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση
Το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, καθώς κυκλοφορούσε συνεχώς με διαφορετικές πινακίδες.





Με την αξιοποίηση των κατάλληλων πληροφοριών που είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί, κατάφεραν να συλλάβουν περίπου δύο μήνες αργότερα 15 άτομα, εκ των οποίων οι 4 αντιμετώπιζαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Δεν υπάρχουν σχόλια: