Τετάρτη

Προπονητής της χρονιάς ο καλος μου φιλος Φωτης Κατσικάρης!!!!Να τον χαιρεσαι Χαρουλα!!!

Ο Φώτης Κατσικάρης αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στο EuroCup. Ο Έλληνας τεχνικός οδήγησε την Μπιλμπάο στον τελικό της διοργάνωσης, με την καταληκτική αναμέτρηση απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν να έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο (13/4) στο Σαρλερουά του Βελγίου. Στην 4η χρονιά του στην τεχνική ηγεσία της βασκικής ομάδας, ο Κατσικάρης πανηγύρισε μαζί με τους Έλληνες διεθνείς Νίκο Ζήση, Κώστα Βασιλειάδη και τους υπόλοιπους παίκτες του την πρώτη ιστορική πρόκριση σε τελικό του EuroCup. Αν μάλιστα καταφέρει η Μπιλμπάο να στεφθεί Κυπελλούχος, τότε θα επιστρέψει την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ευρωλίγκα.

Φέτος, η Μπιλμπάο είχε το καλύτερο ρεκόρ νικών-ηττών από οποιαδήποτε άλλη συμμετέχουσα ομάδα, δηλαδή 13 νίκες-3 ήττες. Ολοκλήρωσε αήττητη την κανονική περίοδο (6-0) και, παρά το αρνητικό ξεκίνημα (0-2) στη φάση των «16», συνέχισε με σερί νικών 4-0. Στα προημιτελικά απέκλεισε την Ουλμ για να προκριθεί με "sweep" κόντρα στην Μπουντιβέλνικ στον τελικό. Η άμυνα της Μπιλμπάο ήταν από τις καλύτερες της διοργάνωσης (73,4 πόντους ανά αγώνα), ενώ είχε την καλύτερη επίθεση στα προημιτελικά (182π.) και στα ημιτελικά (168π.). Ο Κατσικάρης «εξαργύρωσε» εξάλλου την καλή πορεία της Μπιλμπάο επί των ημερών του με πρόταση της ρωσικής ομοσπονδίας για τη θέση του Ομοσπονδιακού τεχνικού, την οποία αποδέχθηκε και θα είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τεχνικά την εθνική ανδρών της Ρωσίας στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, όπου θα βρει αντίπαλο στον ίδιο όμιλο την εθνική μας.

Προηγούμενοι παραλήπτες του βραβείου του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς στο EuroCup ήταν οι Οκτάι Μαχμουτί (Μπένετον Τρεβίζο, 2009), Ηλίας Ζούρος (Πανελλήνιος, 2010), Αλεξάνταρ Πέτροβιτς (Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ, 2011) και Γιούρι Ζντοβτς (Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης, 2012).

Κατσικάρης: Η ανοδική πορεία και η πρόκληση (photos) | onsports.gr
Ο Φώτης Κατσικάρης εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό μπάσκετ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχοντας σημαντική καριέρα στους πάγκους, ενώ αποκορύφωμα αυτής αποτελεί η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της «χάλκινης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εθνικής Ρωσίας!
Ο 45χρονος τεχνικός έχει κάνει σπουδαίο όνομα στον ευρωπαϊκό χώρο του μπάσκετ κυρίως με την πολύ καλή δουλειά που έδειξε τα τελευταία χρόνια στην Μπιλμπάο. Πήρε τους Βάσκους τον Ιανουάριο του 2010 από το... χείλος του γκρεμού, καθώς κινδύνευσαν να υποβιβαστούν, αποκλείστηκε την ύστατη στιγμή από τα πλέι οφ και κατέκτησε την τρίτη θέση στο Eurocup, ενώ τους οδήγησε μέχρι τον τελικό του ισπανικού πρωταθλήματος το 2010/11 και τους «8» της Ευρωλίγκας το 2011/12, επιτυχίες που ήταν πρωτόγνωρες για τον σύλλογο!
Ο Κατσικάρης ξεκίνησε την καριέρα του σαν βοηθός προπονητή στην ΑΕΚ το 1998-2003, ενώ ανέλαβε σαν πρώτος προπονητής την Ένωση για λίγους αγώνες το 1998/99 και κανονικά το 2003-05. Δεν άργησε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας το 2005 τη Δυναμό Αγίας Πετρούπολης, όπου αντικατέστησε τον περίφημο Αμερικανοϊσραηλινό προπονητή, Ντέιβιντ Μπλατ, κάτι που η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να συμβαίνει και τώρα στην «αρκούδα». Ακολούθως, πέρασε τρεις σεζόν στη Βαλένθια (2006-09) και επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη το 2009/10, για να αποχωρήσει στα μέσα της σεζόν για την Μπιλμπάο και να κάνει ακόμη μεγαλύτερο το όνομά του με την πορεία του εκεί.
Στην ΑΕΚ δούλεψε υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντούσαν Σάκοτα σε μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους (1998-2003) στην ιστορία του συλλόγου με ένα πρωτάθλημα Ελλάδας, δύο Κύπελλα Ελλάδας και ένα Κύπελλο Σαπόρτα. Μάλιστα, το 2003 ανέλαβε ο ίδιος τον Δικέφαλο με την προοπτική να αναδείξει νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες και τα κατάφερε περίφημα φτάνοντας στον τελικό της Α1 και στους «16» της Ευρωλίγκας το 2004/05 βοηθώντας στην εξέλιξη των Νίκου Ζήση και Γιάννη Μπουρούση.
Με τη Δυναμό Αγίας Πετρούπολης τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου και εν τέλει στην τρίτη θέση του ρωσικού πρωταθλήματος μετά τα πλέι οφ και στην τέταρτη θέση του Eurocup το 2006, αλλά η ομάδα αν και θεωρούταν ανερχόμενη δύναμη, χρεοκόπησε και εκείνος αποχώρησε τον ίδιο χρόνο.
Με τη Βαλένθια έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της ACB τις δύο πρώτες χρονιές του εκεί, αλλά και τα προημιτελικά του Eurocup το 2007/08, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία μετά από ένα κακό ξεκίνημα.
Τον Οκτώβρη του 2009 συμφώνησε με τον Άρη σε μια δύσκολη, όπως αποδείχθηκε, περίοδο για τον σύλλογο και στην οποία ο Κατσικάρης δεν μπόρεσε να βρει «διέξοδο» για την ομάδα και τους παίκτες της, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει για να έρθει η επιτυχημένη του συνέχεια στην Μπιλμπάο, με την οποία φέτος προελαύνει σε ACB και Eurocup.
Ο Κατσικάρης έχει μπροστά του μία ακόμη πρόκληση. Να συνεχίσει την ανοδική πορεία όχι μόνο της δικής του προπονητικής καριέρας, αλλά και της εθνικής Ρωσίας που με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο της γνώρισε στιγμές δόξας όπως είναι η ανάδειξή της ως πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2007 στην Ισπανία και η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου σε δύο μεγάλες διαδοχικές διοργανώσεις. Το Ευρωμπάσκετ του 2011 στη Λιθουανία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.
 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Φώτης Κατσικάρης (γεννημένος στις 16 Μαΐου του 1967 στον Κορυδαλλό), είναι Έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής της Μπιλμπάο Μπάσκετ.Σπουδασε στην Καλιφορνια και κατα την διαρκεια της φοιτητικης του ζωης υπηρξε συνεργατης μου στο ΖΟΡΜΠΑΣ.
Ο Κατσικάρης ξεκίνησε την καριέρα του στον Ιωνικό Νίκαιας και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Α1 εθνική σε ηλικία μόλις 15 ετών. Διετέλεσε παίκτης του Ιωνικού, του Σπόρτιγκ, της ΑΕΚ επί έξι χρόνια και του Ηράκλειου. Συνολικά έπαιξε 197 παιχνίδια στην Α1. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 1998, ανέλαβε θέση βοηθού προπονητή στην ΑΕΚ. Από το 1999 έως και το 2003 διατέλεσε βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα στην ΑΕΚ, στην πιο επιτυχημένη περίοδος στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ, καθώς κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα Ελλάδας, αλλά και 1 Κύπελλο Σαπόρτα. Έπειτα από πέντε χρόνια στο πόστο του βοηθού στην ΑΕΚ, προωθήθηκε σε πρώτο προπονητή της ομάδας, θέση την οποία διατήρησε για δύο σεζόν (2003-04, 2004-05). Ως πρώτος προπονητής, ο Κατσικάρης οδήγησε την ΑΕΚ στους τελικούς των πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα και στη φάση των 16 της Ευρωλίγκα την αγωνιστική περίοδο 2004-05. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέδειξε νέους παίκτες όπως ο Νίκος Ζήσης και ο Γιάννης Μπουρούσης.
Ο Κατσικάρης ανέλαβε στη συνέχεια την τεχνική ηγεσία της ρωσικής Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Με την Ντιναμό τερμάτισε στη 2η θέση του ρωσικού πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο και τελικά η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης κατετάγη 3η μετά τα πλέι οφ στη σεζόν 2005-06. Η Ντιναμό όμως εκείνη την εποχή χρεοκόπησε με αποτέλεσμα ο Κατσικάρης να φύγει από τη Ρωσία. Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ισπανικής Πάμεσα Βαλένθια. Εκεί εργάστηκε για δύο χρόνια, αλλά, καθώς έφτασε μόνο μέχρι τα προημιτελικά του ισπανικού πρωταθλήματος, απολύθηκε το Νοέμβριο του 2008.
Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε ως προπονητής τον Άρη, αντικαθιστώντας τον Αντρέα Ματσόν. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2010, και μετά από ήττα του Άρη από τον ΠΑΟΚ, ο Κατσικάρης παραιτήθηκε. [1]Λίγες ημέρες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο, η οποία βρισκόταν στην προτελευταία θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, με ρεκόρ νικών-ηττών 4-17. Με προπονητή τον Κατσικάρη, η Μπιλμπάο απέφυγε τον υποβιβασμό, αλλά για μία νίκη δεν κατάφερε να συμμετάσχει στα πλέι οφ. Έφτασε όμως μέχρι το φάιναλ φορ του EuroCup. Tην επόμενη σεζόν, η Μπιλμπάο έφτασε μέχρι τους τελικούς των πλέι οφ στην Ισπανία, αποκλείοντας τη Βαλένθια στα προημιτελικά και τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά. Έχασε από τη Μπαρτσελόνα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας, αλλά η 2η θέση, μετά τα πλέι οφ, ήταν η υψηλότερη στην ιστορία της ομάδας. Αυτή η 2η θέση οδήγησε τη Μπιλμπάο στην απευθείας πρόκριση στη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τη σεζόν 2005-06 στην Ευρωλίγκα ο Κατσικάρης οδήγησε τη Μπιλμπάο μέχρι τους προημιτελικούς όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ στο πρωτάθλημα Ισπανίας τερμάτισαν έκτοι και αποκλείστηκαν στα προημιτελικά των πλέι οφ. Το 2012 συμφώνησε να αναλάβει προπονητής της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, αρχής γενομένης από το Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Σλοβενία

Δεν υπάρχουν σχόλια: