Τετάρτη

Ανθρωπος του Ρέστη στο «τιμόνι» της ΕΡΤ – Ποιος είναι ο Γκίκας Μάναλης

ia
  

 Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διορισμός του κ. Γκίκα Μάναλη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Υπέρ της τοποθέτησης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δήλωσαν οι Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝΕΛ).
   Ποιος είναι, όμως, ο κ. Γκίκας Μάναλης; Γιατί η αγορά κάνει λόγο για έμπιστο άτομο του εφοπλιστή Β. Ρέστη;
   Ο κ. Γκίκας Μάναλης, που όπως γράφει στο βιογραφικό του και ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την ακρόαση διορισμού του, μέχρι προχθές εργαζόταν ως ειδικός στα χρηματοοικονομικά στην τράπεζα First Business Bank (FBB) της οποίας, όπως είπε, βασικός μέτοχος είναι ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, με τα «ανοίγματά» του στα ΜΜΕ της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μάναλης ήταν και στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.
   Οταν ρωτήθηκε για το ποια είναι η σχέση που είχε με τον κ. Ρέστη είπε, πως τον έχει δει μόνο δύο φορές στο πλαίσιο δύο ΔΣ της τράπεζας και δεν ξέρει, ούτε αντιλήφτηκε κάποιο ενδιαφέρον του κ. Ρέστη για την αγορά δημόσιου καναλιού… Ο ίδιος, μάλιστα, ο κ. Μάναλης δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην πώληση οποιουδήποτε δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού και ότι, εάν τεθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, όπως είχε γίνει επί ΠΑΣΟΚ από τον τότε υπουργό Ηλία Μόσιαλο αυτός θα παραιτηθεί…
   Πιεστικές ερωτήσεις από Α. Κακλαμάνη
   Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν δύο απαντήσεις του κ. Γκίκα Μάναλη σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, όταν τον ρώτησε «γιατί η τράπεζα του κ. Ρέστη δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο», κάτι που εξασφαλίζει πρόσθετους κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης (μάλιστα, του υπενθύμισε ότι τα μεγάλα ελληνικά τραπεζικά σκάνδαλα Κοσκωτά και Λαυρεντιάδη έγιναν μέσω μικρών τραπεζών που διέθεταν). Ο κ. Μάναλης δεν είπε καθαρά γιατί ο κ. Ρέστης δεν έχει εισάγει την τράπεζά του στο χρηματιστήριο και έδωσε μια «τεχνική» απάντηση. Πως αυτό γίνεται όταν μια τράπεζα είναι μικρή, δεν έχει, όπως ορίζει ο νόμος τουλάχιστον τρεις κερδοφόρες χρήσεις ή δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες της…

 Βιογραφικό:  

 Γεννήθηκε το 1955, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Από τον Οκτώβριο 2011 κατέχει τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στη First Business Bank. Υπό την εποπτεία του ευρίσκονται τα τμήματα των Οικονομικών Υπηρεσιών, των Δανείων σε Οριστική Καθυστέρηση και του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παράλληλα από τον Οκτώβριο του 2011 είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο αποτελείται από 7 μέλη από τα οποία 4 είναι από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και την τραπεζική αγορά της Ελλάδας, και 3 εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαικής Ενωσης.

Από τον Οκτώβριο 2010 έως Απρίλιο 2012 κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στον όμιλο της ΕΧΑΕ προσχώρησε τον Ιούλιο του 2000 όποτε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Εταιρικών Λειτουργιών. Κατά την περίοδο από 2000-2005 έφερε σε πέρας με επιτυχία σημαντικά έργα του Ομίλου όπως την εισαγωγή των μετοχών της ΕΧΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το μετασχηματισμό του Ομίλου με συγχώνευση και απορρόφηση των θυγατρικών του, την ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ και τη λειτουργική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Ομίλου.

Για την περίοδο 2006-2010 εργάστηκε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών Αγοράς. Στις αρμοδιότητες του ήταν η εισαγωγή εταιριών στην οργανωμένη και Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης ήταν υπεύθυνος για την Εποπτεία της Αγοράς, τη Διαχείριση Κινδύνων καθώς και την Εκκαθάριση Συναλλαγών.

Από το 1999 έως το 2000 κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου σε ΑΧΕΠΕΥ.

Από το 1981 ως το 1999 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Στρατηγικού Σχεδιασμού και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγοράς.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά (1978), μετεκπαιδεύτηκε στο University of Sheffield (1987) σε θέματα Money, Banking & Finance και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Χρηματοοικονομικά από το City University του Λονδίνου (1993) από το οποίο έλαβε και Βραβείο Ερευνας.

Έχει ερευνητικό έργο καθώς και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά, σε θέματα που αφορούν τη δομή-λειτουργία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ άλλων έχει εκδοθεί από τον Εκδοτικό Οίκο Σάκκουλα το βιβλίο του «Οι Επιπτώσεις από την Απελευθέρωση των Κεφαλαίων στην Ελληνική Χρηματοπιστωτική Αγορά».
Διδάσκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής, έχει εκλεγεί λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο-Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διατελέσει εισηγητής (1994-1995) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης καθώς και εισηγητής (1988-2002) στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

giati ton sindeetai me ton resti afou o anthropos einai sovaros
o restis einai ilithios kai giauto efige