Δευτέρα

Γιατί δεν θα πάει ο Σαμαράς στην Washington;



Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ''επιφανών ΑμερικανοΕλλήνων'', ο Λευκός Οίκος, 2 εβδομάδες πριν την εξαγγελθείσα επίσκεψη του ''γερμανοτσολιά'' πρωθυπουργού της ανεργίας, της εξαθλίωσης και των ''νταβατζήδων'', Αντώνη Σαμαρά στην Oυάσιγκτον, γιά να μιλούσε στο χρονιάτικο συνέδριο του American Jewish Committee (AJC), δεν του έκλεισε το πολυπόθητο ραντεβού, ούτε γιά... αναμνηστική φωτογραφία. Eξαιτίας της απροθυμίας του Λευκού Οίκου να δεχτεί τον πρωθυπουργό, τον Α. Σαμαρά θα αντιπροσωπεύσει στο συνέδριο του AJC, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Αβρααμόπουλος, ο οποίος, λίγες ημέρες ενωρίτερα -29 Μαίου- θα επισκεφτεί επίσημα το... Ισραήλ. O υπουργός Eξωτερικών, επιδιώκει και συνάντηση με τον Τζον Κέρρι, γιά να μην φανεί ότι ''τρώνε κλωτσιά'' ομαδικά από Ουάσιγκτον.
Σημειώνουμε ότι, την τελευταία τριετία (από 10 Μαρτίου 2010, όταν ο GAP συναντήθηκε με Ομπάμα στο περιθώριο της εκδήλωσης γιά 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο και εξευτέλισε την Ελλάδα με την δουλοπρέπεια-ξενοδουλία του) ΔΕΝ έχει προσκληθεί 'Ελληνας πρωθυπουργός ή υπουργός στην Ουάσιγκτον... Σημ.: Μία επιστολή Ελληνοαμερικανού στον πρόεδρο Ομπάμα, λειτούργησε αρνητικά γιά πρόσκλησή του στον Α. Σαμαρά.
( Θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον γιά δραστικές αλλαγές στην Ελλάδα -πολιτικές, κομματικές- πριν το τέλος του χρόνου; )
Όπως είχε μεταδώσει το greek American News Agency  από τις αρχές Φεβρουαρίου, το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Washington ήταν και είναι στον αέρα. Σήμερα, Τετάρτη 15 Μαϊου, όπως θα δείτε στον ελληνικό τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα, όπως αυτό του βήματος, τα οποία εξηγούν γιατί δεν θα πάει ο Αντώνης Σαμαράς στην Washinton. Να σημειωθεί ότι το Βήμα ήταν μια από τις πρώτες εφημερίδες που επέμενε για το ταξίδι αυτό και μάλιστα  με πρωτοσέλιδη αναφορά ότι το ταξίδι επρόκειτο να γίνει(βλ σχετικά Link στο τέλος).

Οι διαρροές στον Ελληνικό Τύπο ότι  ο πρωθυπουργός επρόκειτο να δεχτεί πρόκληση από τον Λευκό Οίκο άρχισαν από την επομένη της εκλογής Σαμαρά, και ξεκινούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να πιέσουν την αμερικανική πλευρά για την αποστολή πρόσκλησης προς τον έλληνα Πρωθυπουργό. Είθισται με βάση το πρωτοκολλο του Λευκού Οίκου και τα γεωπολιτικά συμφέροντα που έχει η Washinton σε κάθε περιοχή, αμέσως μετά την εκλογή μιας κυβέρνησης σε διάστημα ενός μηνός το πολύ να αποστέλλεται η τυπική πρόσκληση (βλ. Καραμανλή, Σημίτη, Παπανδρέου κτλ). Η πρόσκληση αυτή όμως εδώ και 12 σχεδόν μήνες (17 ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή Σαμαρά)  ακόμα δεν έχει έρθει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Greek American News Agency, η αμερικανική πλευρά έχει ενοχληθεί σφόδρα από την συνεχή πίεση που ασκείται από την ελληνική πλευρά για την πρόσκληση αυτή, γι' αυτό και από αργά χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να διαρρέει ότι το ταξίδι Σαμαρα στην Washinston δεν θα γίνει, για άγνωστους -προς το παρόν- λόγους.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί πρόσκληση να είναι ομιλητής στο ετήσιο φόρουμ του American Jewish Committee στις αρχές Ιουνίου.

Στο μεσοδιάστημα που έχει προηγηθεί, αμέσως μετά την εκλογή Σαμαρά μέχρι σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου με λεπτούς και διακριτικούς χειρισμούς που είχαν αναλάβει οι κ.κ. Σταμάτης και Λαζαρίδης προσπαθούσαν να οργανώσουν σε συνεργάσια με το αρμόδιο υπουργείο -ΥΠΕΞ/ Δ. Αβραμόπουλο-, την ελληνική αποστολή σε Washington και Νέα Υόρκη. Μέχρι πρότινος την ευθύνη για την διοργάνωση της ελληνική αποστολής στην washington είχε ο πρώην ΓΓ του ΥΠΕξ, πρέσβυς Β. Κασκαρέλης, ο οποίος διαβίβασε το σχετικό φάκελο των ενεργειών στον νέο ΓΓ του ΥΠΕΞ πρέσβυ Αναστάσιο Μιτσιάλη. Ο νέος ΓΓ συνεργάζεται για το θέμα με τον Έλληνα πρέσβη στην Washington, κ. Χρήστο Παναγόπουλο. Ο κ. Παναγόπουλος, παρά τις λεπτές και διακριτικές ενέργειές του και τους χειρισμούς προς την αμερικανική διοίκηση (Λευκό Οίκο- State Department), δεν έλαβε μέχρι σήμερα καμια επίσημη απάντηση για το θέμα της πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η Ελληνική πλευρά φέρεται ενοχλημένη από αυτή τη στάση της Washington έναντι της Αθήνας και γι' αυτό από σήμερα άρχισαν οι διαρροές για την αναβολή (όχι ματαίωση) αυτού του ταξιδιού.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των χειρισμών που είχαν αναλάβει οι κ.κ. Σταμάτης και Λαζαρίδης, τον Μάρτιο μήνα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ στην Νέα Υόρκη,  Δρ Σ. Βαχαβιόλο (είχε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατίας στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου) σε μια προσπάθεια ο κ. Βαχαβιόλος με την επιρροή και τις σχέσεις με αμερικανούς πολιτικούς (γερουσιαστές/βουλευτές) να πιέσουν διακριτικά γι αυτή την πρόσκληση. Να τονιστεί ωστόσο ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση, με άλλα λόγια δεν λειτουργεί κανένα κομματικό όιργανο στην ΝΥ, με εξαιρέση την πολιτεία του Ιλινόις όπου υπάρχει έντονη κομματική δραστηριότητα.

Από την αμερικανική πλευρά, ο λόγος που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση είναι σίγουρα το θέμα του αγωγού και των σχέσεων της Αθήνας με την Μόσχα αφενός, και αφετέρου οι στενοί δεσμοί που έχει επιλέξει ο έλληνας Πρωθυπουργός με το Βερολίνο. Οι δυο αυτοί παράγοντρες έχουν θέσει τις ελληνοαμερικανικές  σχέσεις σε ένα πολύ τυπικό πρωτόκολλο, κάνοντας αμερικανούς αναλυτές να μιλάνε για μια νέα φάση που εισέρχονται λόγω των επιλογών της Αθήνας.

Τέλος πληροφορίες από πηγές του greek American News Agency αναφέρουν ότι το ταξίδι δεν ματαιώνεται, απλά αναβάλεται για λίγο, όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει τον προσεχή Σεπτέμβρη. Επομένως αν ισχύουν οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς δεν θα είναι ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση του AJC.    

Διαβάστε σχετικά



Επίσης

 

Ο Ομπάμα αρνήθηκε να δει τον Σαμαρά.Ναυάγησε το ταξίδι στις ΗΠΑ ...

 

Κλειστή ακόμη η πόρτα της Ουάσιγκτον στον Σαμαρά

 

Στα "σκαριά" τα ταξίδια του Α. Σαμαρά σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον

 

Στον «αέρα» τα ταξίδια Σαμαρά σε Ουάσιγκτον- Μόσχα- Πεκίνο

 

Υψηλές προσδοκίες για το ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα

 

Δεν δέχεται ο Ομπάμα τον Σαμαρά, κανονικά η ...

 

Δεν πάει Ιούνιο στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός

 

Ο «Σαμαράς εξωτερικού» αλλάζει τις ισορροπίες

 

Ταξίδια σε Κίνα, ΗΠΑ και Ισραήλ προγραμματίζει ο Σαμαράς

 

Σε Κίνα - ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς

 

Πάει ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος, ακολουθεί ο Σαμαράς

 

Ταξίδι στις ΗΠΑ προγραμματίζει ο Σαμαράς

 

Μόνο με το Δ. Αβραμόπουλο συνομιλεί η Ουάσιγκτον

Δεν υπάρχουν σχόλια: