Τετάρτη

Τραγωδία στο στρατό - Ένας νεκρός από ανατροπή Μ 113 στον Ωρωπό


Δυστυχώς είναι νεκρός ο στρατιώτης οδηγός του Μ 113 που ανετράπη έξω από τον Ωρωπό.
Το Μ113 ήταν σε φάλαγγα που πήγαινε στο λιμάνι του Ωρωπού για μπει σε αρματαγωγό και να συμμετάσχει στην άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ:

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 05 Ιουνίου 2013, στις 05:50 περίπου, στην παράπλευρη οδό της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της περιοχής Συκάμινο, ερπυστριοφόρο όχημα Μ113, εξετράπη της πορείας του έπεσε σε χαράδρα και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του Στρατιώτη (ΠΝ) Ε. Κ. Το ερπυστριοφόρο όχημα συμμετείχε σε φάλαγγα οχημάτων του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, η οποία κινείτο με προορισμό τον Λιμένα Ωρωπού, λόγω της συμμετοχής των τμημάτων σε Εθνική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων.

Για το περιστατικό έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και Προανάκριση από τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα. Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Τσέλιος για να συντονίσει τις έρευνες.



Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που προέρχονται από τους οδηγούς Μ 113 που ακολουθούσαν το μοιραίο τεθωρακισμένο:

•σ΄ εκείνο το σημείο ο δρόμος είναι κατηφορικός. Μόλις “ισιώνει” υπάρχει ένα χαντάκι τεσσάρων μέτρων από το οποίο έπρεπε να περάσουν τα Μ113. Το τεθωρακισμένο με τον άτυχο στρατιώτη, έπεσε στο κράσπεδο στην αρίστερη πλευρά και αμέσως μετά έφυγε προς τα δεξιά και έπεσε στο κενό.



Το Μ113 ανήκε στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών και η συγκεκριμένη φάλαγγα είχε ξεκινήσει από το ΚΕΤΘ.


Όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό έρευνα.

Το δεύτερο μέλος του πληρώματος, ένας αρχιλοχίας μεταφέρθηκε στο 401 ΓΝΣ για προληπτικούς λόγους Το όχημα κινείτο σε φάλαγγα σε παράδρομο της Εθνικής Οδού. Άνηκε στο 475 Τάγμα Πεζοναυτών του Αυλώνα. 

Το "αρχαίο" Μ113 συμμετείχε στην άσκηση "Καταιγίδα". Είχαν προμηθευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον Στρατό και είχαν πρωταγωνιστήσει στο Βιετνάμ.. Είναι γεγονός όμως πως τα Μ113 είναι απαρχαιωμένα και αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ η συντήρηση τους ελλείψει χρημάτων καθίσταται αδύνατη. Το θέμα είναι πώς ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε μερικές εκατοντάδες ακόμη "σαπάκια" από τα αποθέμα του αμερικανικού Στρατού καθώς δεν διαθέτει κονδύλια για την αγορά καινούργιων. O Ελληνικός Στρατός είναι ο μόνος σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί σε κύρια καθήκοντα ως ΤΟΜΠ τα Μ113. Ακόμα και ο τουρκικός Στρατός τα έχει αντικαταστήσει από την δεκαετία του 1980 με το AIFV.

Δεν υπάρχουν σχόλια: