Σάββατο

Τι χρώμα έχει η Νέα Ελλάδα του Σαμαρά ?

samaras9
Ο Χαράλαμπος Ιωάννου, ο δεκαεπτάχρονος Έλληνας μαθητής από την Αθήνα, και το έργο του «εξωσκελετικό γάντι», βρίσκονται ανάμεσα στους 15 διεθνείς φιναλίστ του Google Science Fair 2013, που φέτος είχε θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο». Το Google Science Fair είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός online διαγωνισμός του κόσμου, ενώ ο μαθητής διαγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο που περιλαμβάνει:

α. ένα 10-ήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, β. υποτροφία ύψους $50.000 δολαρίων, γ. μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και δ. επιχορήγηση για το σχολείο του αξίας 10.000 δολαρίων!

Ο Χαράλαμπος Ιωάννου, σχεδίασε ένα «εξωσκελετικό γάντι», το οποίο ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού. Η κεντρική ιδέα της πρότασής του είναι ότι ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού, θα φοριέται από τον χρήστη και αφού θα τοποθετείται στο σωστό σημείο -ώστε να πιέζει τους αισθητήρες κίνησης- θα μπορεί να ανιχνεύσει το κινητικό ερέθισμα του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των «σερβοκινητήρων».

«Μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του άνω χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω.

Η νίκη στον διαγωνισμό του Google Science Fair θα με ενθαρρύνει να συνεχίσω να δημιουργώ projects που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη ενώ το χρηματικό έπαθλο και η αναγνώριση, θα δώσουν σίγουρα τεράστια ώθηση στην καριέρα μου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η νίκη αυτή θα με βοηθήσει στην προώθηση, την ολοκλήρωση και την μαζική παραγωγή του project μου, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε ο Χαράλαμπος, μιλώντας για την έμπνευση του.
Ο Χαράλαμπος Ιωάννου, δεν έγινε δεκτός από τον Σαμαρά. Ούτε από το υπουργείο Παιδείας.

Χαμένος νο2: Δημήτρης Μελάς

«Πήγα εκεί για να γράψω το καλύτερο και τα κατάφερα» δήλωσε ο νεαρός Δημήτρης, άρτι αφιχθείς από την Τουρκία.
Μπορεί ο ίδιος να λέει «δεν περίμενα ότι θα κερδίσω», όσοι τον ξέρουν, όμως, τον θεωρούσαν φαβορί. Τα τελευταία χρόνια, διακρίνεται συνεχώς σε διαγωνισμούς που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου, όντας ο ίδιος μαθητής Δημοτικού.

Επέστρεψε από την Αττάλεια όπου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων, κρατώντας το αργυρό μετάλλιο – ένα από τα δύο αργυρά που κατέκτησαν φέτος οι Ελληνες μαθητές, συνεχίζοντας την παράδοση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Περιγράφει με ενθουσιασμό τις 6 ημέρες στην Αττάλεια «σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο με πολλά παιδιά και δύσκολες ασκήσεις. Ηταν τέλεια εμπειρία».

Και ο Κερδισμένος Γιάννης Αντετοκούμπο

Τον Γιάννη Αντετοκούμπο και την οικογένειά του δέχτηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού.

«Θέλω να σ’ ευχαριστήσω που τιμάς τα εθνικά μας χρώματα. Θέλω να σ’ ευχαριστήσω και να σου πω ότι είναι μεγάλη συγκίνηση, όλος ο Ελληνικός λαός έχει δει το πόσο αγωνίστηκες από μικρό παιδί, για να βοηθήσεις τα αδέλφια σου και έχεις γίνει παράδειγμα για πολλούς. Και θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα: Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι: Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου», είπε ο πρωθυπουργός στον 18χρονο μπασκετμπολίστα με αφορμή την επιλογή του στο νούμερο 15 των ντραφτ.

Και πρόσθεσε: «Να είστε καλά, να είστε δυνατοί. Μας δίνεις πολύ μεγάλη χαρά και ευχαριστώ για το καπέλο. Θα σε παρακολουθούμε. Και ήθελα να ξέρετε ότι για μας είναι μια μέρα χαράς που σε βλέπουμε και όλη η Ελλάδα είναι πολύ συγκινημένη μαζί σου. Ευχαριστούμε εκεί που σηκώσατε τη σημαία με τον αδελφό σου. Τους δείξατε έξω και λίγο Ελλάδα».

Τι είναι λοιπόν Ελλάδα για το ελληνικό κράτος;

Είναι τα νεαρά Ελληνόπουλα που ενάντια σε όλες τις δύσκολες συνθήκες παλεύουν, γίνονται επιστήμονες, ξεπερνούν – με όποιον τρόπο διαθέτουν – τους προγόνους τους; Ή Ελλάδα είναι κάποιος μετανάστης, ο οποίος έχει ψηλό μπόι, την δυνατότητα να πηδάει ψηλά και – για να είμαστε δίκαιοι – την δυνατή θέληση να προπονείται συνεχώς και διαρκώς σε ένα παιχνίδι – άθλημα; Την απάντηση την δίνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ελλάδα – και κατά πάσα πιθανότητα Νέα Ελλάδα – είναι μόνο το τελευταίο. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αιμορραγεί με κάθε τρόπο ως συνέπεια της ηλιθιότητας των πολιτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φαίνονται ξεκάθαρα οι προτιμήσεις του Αντώνη Σαμαρά.
 

Πήγε μήπως ο Αντώνης Σαμαράς ή ο αρμόδιος υπουργός του Ν. Δένδιας να δεί την μικρή Μυρτώ; Την μικρή κοπέλα που αντιπροσωπεύει ολόκληρη την θυματοποίηση των Ελλήνων από τα στίφη των αλλοδαπών που έχουν εισβάλλει στην χώρα και μέσα στα οποία βρίσκεται ένας υπέρμετρα μεγάλος αριθμός εγκληματιών; Πού είναι ακόμη σε κώμα;
 
Πήγαν μήπως στην κηδεία κάποιου δολοφονηθέντος, για να δώσουν το σημάδι ότι είναι αποφασισμένοι να τελειώνουν με την εγκληματικότητα; Όχι, δεν πήγαν. Αντιθέτως ο κ. Δένδιας πήγε να δεί τους Πακιστανούς που πυροβολήθηκαν από τους επιστάτες της Μανωλάδας. Την “συμβολική του κίνηση” την επέλεξε για εκεί. Όπως ακριβώς έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν περιμένει κανείς φυσικά ότι ο πρωθυπουργός θα μπορεί να συναντιέται με κάθε Έλληνα που με κάποιο τρόπο διακρίνεται.


Αλλά το να επιλέξει να συγχαρεί έναν άνθρωπο που το μόνο που κατάφερε είναι το να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μία πλουσιοπάροχη ζωή (αυτό σημαίνει το συμβόλαιο με το NBA) που δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει την ζωή των Ελλήνων ή και ολόκληρης της ανθρωπότητας – όπως ο νο1 χαμένος – που δεν προσφέρει στις επιστήμες – όπως ο νο2 χαμένος) μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο μοναδικός λόγος που επέλεξε να το κάνει, είναι επειδή είναι αφρικανός.
 
Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ήθελε να δώσει ένα μήνυμα. Ποιό είναι αυτό το μήνυμα; Μήπως ότι οι Αφρικανοί είναι πιο... σημαντικοί από τους Έλληνες;



Δημήτρης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: