Σάββατο

Θα βγουν στο ..κλαρί τα…. εξαπτέρυγα με τα …θυμιατά τους



Πρόκειται για παλιά εισήγηση των εκπροσώπων των δανειστών, που είχε τεθεί υπ όψιν της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011, με βάση την οποία ο στόχος για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από τη διακοπή της μισθοδοσίας των 9.500 κληρικών και των 100 αρχιερέων  ή τουλάχιστον από τη μείωση κατά 50% των μισθών των κληρικών.

Κάτι τέτοιο θα εντασσόταν στην ανάδειξη ενός ευρύτερου διαχωρισμού Εκκλησίας – κράτους , ώστε να δοθεί το άλλοθι στον κύκλο των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των βουλευτών της Αριστεράς, ειδικά της ΔΗΜΑΡ, να υπερψηφίσουν το μέτρο.

Η συγκεκριμένη πρόταση έπεσε σαν βόμβα στα επιτελεία των δυο κυβερνητικών εταίρων, με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να δείχνουν απροθυμία να τη θέσουν υπ 'όψιν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου.

Ο μόνος που δείχνει να το σκέφτεται σοβαρά είναι ο υπουργός Οικονομικών ,Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος εκτιμά ότι έτσι το κράτος θα γλυτώσει περίπου 200 εκατ., ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» πάντως, η τρόικα θα επιμείνει στην πρόταση, έχοντας τη στήριξη υψηλόβαθμων παραγόντων της Κομισιόν.

Σήμερα οι κληρικοί, ανά την επικράτεια, υπολογίζονται σε 8.500 στην Εκκλησία της Ελλάδος και περίπου 1000 στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ υπάρχουν 100 αρχιερείς με τη μισθοδοσία να ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: