Κυριακή

Σπρώχνουν τους υποψηφίους στο δρόμο για σταυρούς


Ευρωεκλογές: Σπρώχνουν τους υποψηφίους στο δρόμο για σταυρούς
Την εκλογική ευρωβουευτών με σταυρό και όχι με τη λίστα, βάσει σειράς προτεραιότητας, συμφώνησαν με συνοπτικές διαδικασίες οι κκ Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος επιχειρώντας να επηρεάσουν τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς. Στην πραγματικότητα επιχειρούν να μεταφέρουν τη μάχη των ευρωεκλογών στην περιφέρεια και ενεργοποιώντας του βουλευτες ώστε να "τρέξουν" για την εκλογή τους. 
Το επιχείρημα – που κατά τις πληροφορίες προέβαλλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – είναι ότι με το ισχύον σύστημα οι υποψήφιοι δεν μπαίνουν στη μάχη, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα εκλεγούν και ποιοι θα αποκλειστούν. Η αλήθεια είναι ότι μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο έχουν λόγο να δώσουν την εκλογική μάχη καθώς μια-δυο μονάδες παραπάνω στον συνδυασμό μπορούν να τους στείλουν στην ευρωβουλή.
Με την ρύθμιση αυτή οι κομματικές ηγεσίες ...γλυτώνουν από τον διαγκωνισμό και τις πιέσεις των υποψηφίων για το ποιοι θα τοποθετηθούν στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις.
Εν προκειμένω, η αλλαγή βοηθά (και) την κεντροαριστερή συμπόρευση, καθώς μεταξύ των "58" εκδηλώνονται εδώ και εβδομάδες ισχυρές κόντρες για το ποιος θα είναι ο επικαφαλής της ευρωλίστας.
Κι αυτές τις κόντρες θέλησε να σταματήσει ο κ.Βενιζέλος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν και στην αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στους 42 από τους 21 που ισχύει σήμερα, παραπέμποντας στη δυνατότητα που δίνει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. 
Όσο για τον αποκλεισμό των νομίμων μεταναστών από το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι (σ.σ. όπως περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή)  οι δύο εταίροι παραπέμπουν στην σχετική απόφαση του ΣτΕ, το οποίο επικαλέσθηκε το Σύνταγμα – ότι δηλαδή αυτό το δικαίωμα το έχουν οι Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: