Πέμπτη

Bγάζουν στο "σφυρί" στο Μόναχο χιλιάδες κλεμμένα ελληνικά αρχαία και η κυβέρνηση "σφυρίζει αδιάφορα"

Χιλιάδες ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας βγάζει στο "σφυρί" γερμανική εταιρεία σαν να πρόκειται για δικά της, τα οποία προστίθενται στην ήδη κλαπείσες αρχαιότητες που άρπαξαν οι Γερμανοί Ναζί από την Ελλάδα κατά την διάρκεια της Κατοχής, και τώρα εκτίθενται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, είτε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων τους oi σύγχρονοι Γερμανοί πάλι βάζουν "χέρι" στον πολιτιστικό πλούτο του Ελληνισμού.
Πωλούνται σε δημοπρασία, με χιλιάδες άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα, στα μέσα Οκτωβρίου. Σα να πρόκειται για ιδιοκτησία της, γερμανική εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Μόναχο, βγάζει στο σφυρί αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας!  
Όπως αναφέρει η κρητική ιστοσελίδα candianews  στα μέσα Οκτωβρίου η εταιρεία Gorny & Mosch, Giessener Münzhandlung βγάζει σε δημοπρασία χιλιάδες νομίσματα αρχαίων ελληνικών πόλεων, αλλά και άλλους θησαυρούς, από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση. Το πιο ακριβό αντικείμενο είναι ένα ασημένιο νόμισμα της Κνωσού, που θα πωληθεί με αρχική τιμή 30.000 ευρώ ή 38.700 δολάρια!
Πρόκειται για στατήρα που αναπαριστά, από τη μια πλευρά, τον Μινώταυρο και από την άλλη τον Λαβύρινθο και κόπηκε το 440 πΧ.
Η παρουσίαση του ασημένιου στατήρα της Κνωσού, που χρονολογείται από το 440 ΠΧ. Εδώ είναι η παρουσίαση στο φυλλάδιο της εταιρείας. Φαίνεται και η τιμή εκκίνησης: 30.000 ευρώ
Ο ασημένιος στατήρας της Κνωσού σε παρουσίαση στο ίδιο φυλλάδιο της εταιρείας
Στην ίδια δημοπρασία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, βγαίνουν στο σφυρί και άλλα νομίσματα αρχαίων πόλεων της Κρήτης αλλά και βασιλείων της Αρχαίας Ελλάδας. Ανάμεσά τους, χρυσά νομίσματα με τη μορφή του Φιλίππου του Β” και του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και μια σειρά από αθηναϊκές γλαύκες. Επίσης ένας στατήρας της Δελφικής Αμφικτυονίας που κόπηκε για την ανακατασκευή του ναού του Απόλλωνα, ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 548 πΧ.  Η τιμή εκκίνησης είναι ίδια με αυτή του ασημένιου στατήρα της Κνωσού.
Ανάμεσα στα νομίσματα της νεώτερης εποχής που θα πωληθούν στη δημοπρασία, είναι και δυο της εποχής της τελικής φάσης του Κρητικού Πολέμου (1667-69), τα οποία εμφανίζουν τη μορφή του Πάπα Κλήμη Θ΄, ο οποίος τέθηκε «πολιτικός επικεφαλής» της χριστιανικής Ευρώπης στην εκστρατεία υπεράσπισης του Χάνδακα από τις οθωμανικές δυνάμεις.
Η συγκεκριμένη εταιρεία, εκπρόσωποι της οποίας εμφανίζονται οι Dieter Corny και Hans – Christoph von Mosch και έχει την έδρα της στην Maximiliansplatz 20 του Μονάχου, κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια, χωρίς να περιορίζεται στην πώληση αρχαίων νομισμάτων.
Στις συλλογές της υπάρχουν αρχαία ελληνικά αγάλματα ακόμα και αντικείμενα από παλιότερες εποχές, που βγαίνουν στο σφυρί σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς μια ιδιωτική εταιρεία έχει στην κατοχή της χιλιάδες αντικείμενα, από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από κάθε γωνιά του αρχαίου κόσμου, τα οποία θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ολόκληρα μουσεία. Και βέβαια πως είναι δυνατό να πουλά τους θησαυρούς αυτούς σε ιδιωτικές συλλογές… Και αν δεν είναι αυτή μια δημόσια δημοπρασία προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, τότε τι είναι;
Από την Κρήτη όλες τις εποχές, αλλά κυρίως μετά την επανάσταση του 1821, έφυγαν και πωλήθηκαν στο εξωτερικό σημαντικές αρχαιότητες. Σήμερα πολλά από τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται σε μουσεία της Αγγλίας, της Αμερικής, της Γερμανίας και αλλού, χωρίς η επίσημη ελληνική Πολιτεία να τα έχει διεκδικήσει ποτέ…  Πολύ περισσότερο που είναι αποδεδειγμένο ότι οι αρχαιολογικοί αυτοί θησαυροί ήταν προϊόν συστηματικής αρχαιοκαπηλίας…
Νομίσματα αρχαίων πόλεων από την Κρήτη και τον υπόλοιπο αρχαιοελληνικό κόσμο, όπως παρουσιάζονται στο φυλλάδιο της δημοπρασίας
Νόμισμα της Γόρτυνας του 430 πΧ. Θα πωληθεί προς 500 ευρώ
Νομίσματα από την Κρήτη που θα πωληθούν στη δημοπρασία
Μερικά από τα χρυσά και άλλα νομίσματα με τη μορφή του Φιλίππου Β'
Τα δύο νομίσματα της εποχής της τελικής φάσης του Κρητικού Πολέμου, με τη μορφή του Πάπα Κλήμη
Άγαλμα του Δία που πωλήθηκε σε προηγούμενη δημοπρασία, όπως παρουσιαζόταν στη σελίδα της εταιρείας στο facebook
Κεφαλή της Αφροδίτης. Πωλήθηκε σε προηγούμενη δημοπρασία. Εδώ είναι η παρουσίασή της στη σελίδα της εταιρείας στο facebook
Μερικά από τα χρυσά νομίσματα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βγαίνουν στο σφυρί
Νομίσματα της αρχαίας Αθήνας, στο φυλλάδιο της δημοπρασίας
Η σελίδα της εταιρείας στο facebook. Εδώ μέσα μπορείτε να βρείτε τα φυλλάδια των δημοπρασιών
Πάντως αυτό που κάνουν οι Γερμανοί με τις ελληνικές αρχαιότητες δεν είναι καινούργιο.  Οι Γερμανοί στρατιώτες την περίοδο 1941-1944 αφαίρεσαν 8.500 αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας!
Τη σχετική αποκάλυψη είχε κάνει στη «Δημοκρατία» (7/10/2012) ο κ. Γιώργος Λεκάκης, ερευνητής και συγγραφέας του έργου «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής».
Και εδώ, στο ζήτημα της επιστροφής των αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς δεν χωρούν δικαιολογίες. Το 1941 είχαμε κράτος και εκείνοι, οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους, το κατέκτησαν, το αιματοκύλισαν και το καταλήστεψαν.
 
Με αφορμή δημοσιεύματα για πώληση τέτοιου είδους κλοπιμαίων (μέσω διαδικτύου) στη Γερμανία, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ειχε εκδόσει το Μάϊο του 2013 ανακοίνωση όπου διευκρινίζεται ότι δεν προέρχονται από ελληνικά μουσεία και αποθήκες οι προαναφερθείσες ελληνικές αρχαιότητες.
 
Επιπλέον, από το υπουργείο Πολιτισμού έγινε (τότε) μια ανατριχιαστική παραδοχή: «Εντός των επομένων μηνών θα εξαχθούν οριστικά και επιστημονικώς τεκμηριωμένα συμπεράσματα για το θέμα των αρπαγέντων ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών στη διάρκεια της Κατοχής»
.
Δηλαδή, ενώ έχουν περάσει σχεδόν επτά δεκαετίες από την απελευθέρωση, ουδείς υπεύθυνος είχε την επάρκεια (ηθική και πνευματική), την αίσθηση εθνικής αξιοπρέπειας και τη… φαντασία ώστε να κάνει το αυτονόητο. Να ζητήσει από τους απογόνους των αιμοσταγών Ούνων τις κλαπείσες αρχαιότητες.
 
Τώρα έχουμε νέα περίπτωση ΜΑΖΙΚΗΣ πώλησης των πολιτιστικών μας θησαυρών. Πως σκοπεύει να αντιδράσει το Ελληνικό Κράτος; Θα κάνει κάτι; Ή και αυτό το απαγορεύει η Α.Μέρκελ στον Α.Σαμαρά;
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

Μαρία είπε...

Πολύ εύστοχη έρευνα, μπράβο κύριε Δεσλή !!!