Μπορεί όσο κατείχαν αξιώματα να εξέφραζαν δημόσια την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16, ωστόσο πλέον, μακριά από τα παλιά τους καθήκοντα, φαίνεται να έχουν αλλάξει άποψη. Ο λόγος για τρεις πρώην πρυτάνεις και έναν πρώην υπουργό, τον Αντώνη Μανιτάκη, τον Γιάννη Μυλόπουλο, τον Πάρι Τσάρτα και τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, που πλέον εργάζονται ως επισκέπτες καθηγητές στο ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, έχοντας λάβει εκπαιδευτική άδεια από τα δικά τους ιδρύματα.
Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με επίσημη ανακοίνωσή του, μας ενημερώνει πως «ενισχύεται στο ακαδημαϊκό του προσωπικό, καθώς τρεις πρώην πρυτάνεις κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων θα εργάζονται ως επισκέπτες καθηγητές. Πρόκειται για τους: καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Πάρι Τσάρτα, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και καθηγητή Θόδωρο Παπαθεοδώρου, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας. Και οι τρεις πρώην πρυτάνεις έχουν σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο, με διεθνείς διακρίσεις, και έτσι είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν με την παρουσία και τον ρόλο τους την προώθηση της κοινωνίας της γνώσης».

Η λήψη εκπαιδευτικής άδειας είναι συνηθισμένη για τους καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πώς οι συγκεκριμένοι επέλεξαν αυτό τον νέο σταθμό στην καριέρα τους, ενώ ήταν αντίθετοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν κατείχαν αξιώματα στην Ελλάδα. Ο μόνος που μπορεί να πει ότι είναι συνεπής στα λόγια και τις πράξεις του είναι ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, πως ως υφυπουργός Παιδείας είχε ταχθεί υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα, είχε έρθει σε ρήξη με τον τότε πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος δεν είχε δεχτεί ιδιώτη ούτε στο… κυλικείο του ΑΠΘ.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Ο Γιάννης Μυλόπουλος σε όλη τη διάρκεια της πρυτανικής του θητείας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της κυβέρνησης στο ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ, δηλώνοντας τότε πως «ο πρωθυπουργός ζητάει αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και αναγνωρίζονται πλήρως τα πτυχία των κολεγίων. Είναι προφανές ότι απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση, για να υποδειχθεί συνέχεια ως λύση η ιδιωτική».

Η κόντρα του με τον Θόδωρο Παπαθεοδώρου στο συγκεκριμένο θέμα ήταν έντονη, καθώς, όπως προαναφέραμε, ο τελευταίος το μικρό διάστημα που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας στήριξε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο Γ. Μυλόπουλος δεν δεχόταν να ακούσει κουβέντα, καθώς ήδη είχε μεταπηδήσει από το στρατόπεδο του Βαγγέλη Βενιζέλου σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον είχε στηρίξει ανοιχτά για να εκλεγεί, ο κύριος Μυλόπουλος ήρθε σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ λόγω του Νόμου Διαμαντοπούλου, με την οποία μάλιστα υπήρξε και συμφοιτητής.

Ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτός, όχι, όπως φαίνεται, για πολύ όμως, μετά τα νέα του καθήκοντα στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα οποία το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφέστατα εναντίον.

Οι ανακολουθίες και το αξιοσέβαστο μισθολογικό δέλεαρ


Τον δρόμο προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια άνοιξε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος εκτελεί ήδη χρέη κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Νεάπολις, της Πάφου. Και ο κύριος Μανιτάκης φαίνεται ασυνεπής στα λόγια και τις πράξεις του, καθώς την περίοδο 2007-2008, οπότε ήταν σε έξαρση η διαμάχη στα πανεπιστήμια λόγω του άρθρου 16, δήλωνε στη Γενική Συνέλευση της Νομικής πως πρέπει με κάθε τρόπο να ανακοπεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός (ο Νόμος Γιαννάκου), καθώς ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμπόδισε να πάρει ακόμη έναν μισθό από το Πανεπιστήμιο της Πάφου, στου οποίου τη διαφημιστική καμπάνια συμμετέχει μάλιστα, όπως γίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάρις Τσάρτας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό του κυπριακού πανεπιστημίου. «Είναι ανακόλουθοι λόγων και πράξεων», λέει με νόημα κορυφαίος καθηγητής του ΕΚΠΑ, που σχολιάζει δηκτικά πως η εκπαιδευτική άδεια είναι κάτι λογικό, αλλά υπάρχει πληθώρα ξένων πανεπιστημίων όπου μπορεί να μεταβεί ένας καθηγητής και να μην πάει σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα, ιδιαίτερα αν κάτι τέτοιο το αντιμετώπιζε εχθρικά στην Ελλάδα. Ο λόγος προφανώς είναι και οικονομικός. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας ο μισθός στην Ελλάδα τρέχει κανονικά και έτσι προστίθεται στα μηνιαία έσοδα ακόμα ένα αξιοσέβαστο ποσό από την «επίσκεψη» στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αν και πηγαίνουν για λίγο στην άκρη οι ιδεολογικές αντιρρήσεις…