Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εντονη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα αναπτύσσει τελευταία ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τις επαφές που άπτονται των καθημερινών καθηκόντων του, όσο περνάει ο καιρός τόσο διευρύνει το δίκτυο των συνομιλητών του εντός της Ν.Δ. αλλά και στους κόλπους ολόκληρης της Κεντροδεξιάς. Παράλληλα, έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που συνδέεται άμεσα όχι μόνο με την προοπτική κυβερνησιμότητας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον θεσμικό του ρόλο (αφού είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να συνεργαστούν από τους επόμενους κιόλας μήνες αν στηθούν πρόωρες κάλπες και επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων), αλλά και με την εν γένει πολιτική του σκέψη.
«Ο Τζιτζικώστας, αν και προέρχεται από καθαρά δεξιά οικογένεια, εμπνέεται από τη λογική του μεσαίου χώρου», τονίζει στενός συνομιλητής του περιφερειάρχη. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των στελεχών που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον της Κεντροδεξιάς, με τον ίδιο να καλλιεργεί ιδιαίτερα προσεκτικά το νέο του πολιτικό προφίλ. άρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Παρά το «αντάρτικο» που έκανε στις κάλπες του Μαΐου και το οποίο οδήγησε στην, αν μη τι άλλο, εμφατική νίκη του 70%, ο περιφερειάρχης δεν είχε την τύχη του έτερου «γαλάζιου» αντάρτη, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος διεγράφη -έστω και προσωρινά- από τη Ν.Δ. Παρέμεινε στις τάξεις του βασικού κυβερνητικού εταίρου, αφού επικράτησαν οι φωνές εκείνες που υποστήριζαν πως δεν θα έρεπε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με ένα στέλεχος που προέρχεται από τα σπλάχνα του και βγήκε νικητής σε ένα τόσο κρίσιμο μέτωπο και σε μια τόσο δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία.
Ανάμεσα σε αυτές και εκείνη του μέχρι πρότινος «κολλητού» φίλου του κ. Τζιτζικώστα, Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ωστόσο, οι σχέσεις του γραμματέα της Ν.Δ. με τον περιφερειάρχη ψυχράνθηκαν με φόντο την απόφαση του δεύτερου να μην είναι παρών στην εκδήλωση για τα 40ά γενέθλια του κόμματος στη Χαλκιδική. Τότε ο κ. Παπαμιμίκος τόνιζε ότι είχε εξασφαλίσει το «ναι» του 36χρονου πολιτικού αναφορικά με την παρουσία του στον χώρο, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να αντιτείνει πως ουδέποτε του εστάλη προσωπική πρόσκληση.
ΑΝΕΣΗ
Οπως και να ‘χει, η παραμονή του Τζιτζικώστα στη Ν.Δ., σε συνδυασμό με την παράλληλη εκλογή του χωρίς το χρίσμα του Μαξίμου, του δίνει τη δυνατότητα να επιλέγει με μεγαλύτερη άνεση τις κινήσεις που θα κάνει στην πολιτική σκακιέρα. Ετσι, από τη μια κάνει λόγο για παραίτηση του πρωθυπουργού, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες, και από την άλλη συνομιλεί με στελέχη της Ν.Δ. χωρίς να υπάρχει ενδοιασμός από καμία πλευρά για το μήνυμα που περνούν οι σχετικές επαφές. Ενδεικτικό παράδειγμα, η πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και ακραιφνή σαμαρικό Νότη Μηταράκη, η οποία κατέδειξε την παντελή απουσία ενοχικών συνδρόμων των στελεχών της Ν.Δ. αναφορικά με το ενδεχόμενο να εκτεθούν σε κοινή θέα με τον περιφερειάρχη. «Αντιθέτως, θα επιδίωκαν ένα τετ-α-τετ με τον Τζιτζικώστα, αφού αυτή τη στιγμή πρόκειται για ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη στο πολιτικό σκηνικό», σχολιάζουν πολιτικοί φίλοι του υιού του εκλιπόντος πρώην υπουργού, Γιώργου Τζιτζικώστα.
Ομως, το δείπνο με τον κ. Μηταράκη ήταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των συναντήσεων που πραγματοποιεί εσχάτως ο κ. Τζιτζικώστας, με στόχο να καθιερωθεί ακόμη περισσότερο στις συνειδήσεις των κεντροδεξιών (και μη) ψηφοφόρων, που θα δώσουν ισχυρό στίγμα τα επόμενα χρόνια, αλλά και να προβάλει ένα συναινετικό πρόσωπο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Πριν από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, είχε μακροσκελή συζήτηση με τον μετρ της ρητορικής περί συνεννόησης του πολιτικού κόσμου, Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Ο Αβραμόπουλος είναι το Νο 2 της Ν.Δ., κορυφαίος θεσμικός παράγοντας και εν ενεργεία αντιπρόεδρος του κόμματος. Αρα, μόνο ανεπιθύμητος δεν ήταν ο Τζιτζικώστας στο κόμμα», διέρρεε τότε από το περιβάλλον του περιφερειάρχη, με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι φυσικό, να βλέπει με σιωπηρή (μέχρι στιγμής) καχυποψία την εσωκομματική δραστηριότητα του Θεσσαλονικιού πολιτικού. Εξάλλου, το ραντεβού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν είχε, καθώς οι δυο τους τα είπαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα για μία ολόκληρη ώρα!
ΕΠΙΘΥΜΙΑ
Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τετ-α-τετ μιάμισης ώρας με τον περιφερειάρχη, γεγονός που είχε περάσει τότε ως μεγάλη επικοινωνιακή ήττα του Μεγάρου Μαξίμου, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη συνάντηση με τον πρωθυπουργό! «Δεν φτάνει που καθιστούμε τον Τζιτζικώστα υπερκομματικό, δίνουμε και το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει σε γήπεδο δικό μας», έλεγαν τότε οι «γαλάζιοι» επικριτές της εν λόγω απόφασης.
Εκείνο το διάστημα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας φωτογραφιζόταν με έναν ακόμη νέο ισχυρό παίκτη στο πολιτικό πεδίο, τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη. «Μόνο τυχαία δεν είναι η ξεκάθαρη επιθυμία του να καταδείξει ότι βρίσκει κοινό τόπο με νέους σε ηλικία πολιτικούς, όπως ο ίδιος, που έχουν μοντέρνα πολιτική λογική», τονίζουν οι γνωρίζοντες τις πράξεις και τις σκέψεις του Απ. Τζιτζικώστα.

«Ποντάρει» στο θυμικό των καραμανλικών

Ο περιφερειάρχης έχει, φυσικά, ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με το σύνολο σχεδόν της Κ.Ο. της Ν.Δ. όσο και με ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού της «γαλάζιας» παράταξης και ολόκληρης της Κεντροδεξιάς (διατηρεί μεταξύ άλλων επαφή με τους Πολύδωρα-Ζώη και τον Πάνο Καμμένο). Οπως είναι γνωστό, τις ικανότητές του εκτιμά ιδιαίτερα και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής (οι δυο τους είχαν θερμή χειραψία στη ΔΕΘ, με τον Τζιτζικώστα να αναπαράγει το φωτογραφικό στιγμιότυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά το παρόν και το μέλλον του στις τάξεις της παράταξης. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν παραλείπει να απευθύνεται τακτικά στο θυμικό των καραμανλικών ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αντίστοιχες θέσεις διατυπώνει κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία. Εξάλλου, η επίκληση του ονόματος του κ. Καραμανλή σε όλο το φάσμα της κεντροδεξιάς βάσης συνιστά την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία για τις διαταραγμένες σχέσεις του Τζιτζικώστα με το σύστημα Σαμαρά.