Παρασκευή

Καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος: Αντισυνταγματικός ο κατ΄ οίκον περιορισμός για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος: Αντισυνταγματικός ο κατ΄ οίκον περιορισμός για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής
Στην "Καθημερινή" δημοσιεύθηκε η παρακάτω επιστολή του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Θανάση Διαμαντόπουλου, ο οποίος μόνο φιλικά προσκείμενος προς την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν μπορεί να θεωρηθεί. Υπό τον τίτλο «Η σιωπή των συνταγματολόγων» ο Διαμαντόπουλος λέει τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
"Η σιωπή των συνταγματολόγων 
Κύριε διευθυντά, Συμπληρώθηκε το κατά το Σύνταγμα ανώτατο όριο προφυλάκισης των Χρυσαυγιτών βουλευτών, χωρίς να έχουν ακόμη προσαχθεί σε δίκη. Ως εκ τούτου, νομικοπολιτικά ερωτήματα δημιουργεί η εισαγγελική πρόταση για αντικατάσταση της προφυλάκισής τους με κατ’ οίκον πλήρη περιορισμό. Το γεγονός, βεβαίως, δεν προκάλεσε μείζονες αντιδράσεις της συνταγματολογικής κοινότητας. Ωστόσο, όπως δημοσίως επεσήμανα κατά την πρόσφατη παρουσίαση του έργου μου «Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης», όταν το Σύνταγμα περιορίζει σε 18 μήνες το ανώτατο όριο της προφυλάκισης δεν αναφέρεται στον τόπο εγκλεισμού, αλλά στην –άνευ δίκης– στέρηση της προσωπικής ελευθερίας.
Επομένως, η περαιτέρω παράτασή της με τη μορφή του κατ’ οίκον εγκλεισμού είναι συνταγματικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη, χωρίς εξαιρέσεις ή διαφοροποιήσεις με βάση το ποιόν των προφυλακισμένων: τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θεσμοθετήθηκαν για να προστατεύουν τον... Aγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Θέλω, δε, να ελπίζω ότι η μη τοποθέτηση επί αυτής της θέσης, άρα βεβαίως και η μη διαφοροποίηση, κανενός εκ των εξαιρετικά πολυάριθμων συνταγματολόγων που παρευρίσκοντο στην παρουσίαση του βιβλίου –μεταξύ αυτών ο υποψήφιος ΠτΔ Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρύτανης Παναγιώτης Τσίρης, η αντιπρύτανης Ισμήνη Κριάρη, αλλά και οι πολιτικοί Βαγγέλης Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος– δεν σημαίνει αδιαφορία για τα δικαιώματα όσων κρατουμένων θεωρούνται πολιτικά απεχθείς. (Aλλωστε, ο καθένας φαντάζεται τι αντιδράσεις θα είχε προκαλέσει αντίστοιχη μεταχείριση ακροαριστερών βομβιστών ή αντεξουσιαστών που «απαλλοτρίωσαν» τραπεζικά κεφάλαια.) Θέλω να ελπίζω πως η σιωπή των συνταγματολόγων μάλλον συναίνεση υποδήλωσε, αφού γνωρίζουν πως ο νομικός πολιτισμός δημιουργήθηκε και για τους υποδίκους...Θανάσης Διαμαντόπουλος - Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης"
Με απλά λόγια, ο κ. Διαμαντόπουλος, με την εμπειρία της επιστημονικής του ιδιότητας, υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι μετά την παρέλευση του 18μήνου δεν μπορεί να υπάρξει κατ’ οίκον περιορισμός των μέχρι τότε εγκλείστων Χρυσαυγιτών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά εκ νέου στέρηση της ελευθερίας. Επομένως, είναι αντισυνταγματική, παράνομη και πολιτικά ανήθικη η έμμεση στέρηση της ελευθερίας τους, με τα νομικιστικά τερτίπια του κατ’ οίκον περιορισμού. Όσο για το γεγονός ότι ο Διαμαντόπουλος αναρωτιέται για το αν οι πολυάριθμοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι παρέστησαν στην παρουσίαση του βιβλίου του, αδιαφορούν ή συναινούν με την τοποθέτησή του, εις ό,τι αφορά τα ονόματα των Βενιζέλου και Αλιβιζάτου ας μην τρέφει καμία αμφιβολία για τις πεποιθήσεις τους.
Ο πρώτος, ως «εταίρος πλήρους ευθύνης» με τον Σαμαρά, έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει την άθλια αυτήν σκευωρία. Ο δεύτερος (ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Παπακωνσταντίνου), λίγους μήνες πριν την παράνομη δίωξη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, είχε προτείνει στην τηλεοπτική εκπομπή του Πρετεντέρη την σύλληψη της ηγεσίας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και την στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων! Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι οι φωνές εκείνων που επισημαίνουν την αδικία και την μεροληπτική συμπεριφορά εις βάρος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ολοένα και πληθαίνουν.
ΥΓ. Ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, παράλληλα με τις πλείστες άλλες ασχολίες, είναι συγγραφέας των εκδόσεων του Ινστιτούτου "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: