Κυριακή

Θ. Βενιάμης: «Οι Γερμανοί δεν θέλουν να είναι πρώτη στον κόσμο η ελληνική ναυτιλία!»

Τα κόλπα τoυ Βερολίνου σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας
Θ. Βενιάμης: «Οι Γερμανοί δεν θέλουν να είναι πρώτη στον κόσμο η ελληνική ναυτιλία!»
Στις προσπάθειες ανάπτυξης της γερμανικής ναυτιλίας έναντι της ελληνικής απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω του Αlpha 989, τις εκτιμήσεις Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τη φορολόγηση των πλοιοκτητών.

«Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τον παροξυσμό του κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε ίσως έβγαλε μια πικρία χτες για το ότι προσπάθησε η γερμανική κυβέρνηση μετά το 2005 να δημιουργήσει τη γερμανική ναυτιλία και απέτυχε. Οι Γερμανοί ποτέ δεν ήθελαν η ελληνική ναυτιλία να είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο, ίσως είναι και το μοναδικό στοιχείο που δεν μπορούν να το καταστρέψουν. Θέλει να δημιουργήσει ρήγμα κυβέρνησης-εφοπλισμού, με σκοπό να φύγει ο εφοπλισμός από την Ελλάδα και να πάει είτε στην Γερμανία είτε αλλού. Προσωπικά σε συμβούλους της κυβέρνησης του Σόιμπλε έχουμε δώσει χαρτί της ένωσής μας για το τί ισχύει στη Γερμανία, αν δείτε θα καταλάβετε ότι είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε ο Θεόδωρος Βενιάμης.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «εάν υποχωρήσει ο ελληνικός εφοπλισμός, δεν θα αντικατασταθεί από Ευρωπαίους αλλά από Ασιάτες, κάτι που θα είναι αρνητικό για την ΕΕ».

Σημείωσε ότι «η ελληνική ναυτιλία ποτέ δεν ήταν μέρος του προβλήματος της Ελλάδος γιατί ποτέ δεν ζήταγε καμία συναλλαγή με το ελληνικό κράτος» και εξέφρασε την άποψη πως «είναι ουτοπία αυτό που έχει δημιουργηθεί ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ζουν σε ένα προνομιακό θεσμικό πλαίσιο. Η εισφορά ήταν ίσως το μοναδικό πράγμα που έγινε οικειοθελώς στην Ελλάδα και είχε αποτέλεσμα».

«Είμαστε παρόντες να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να μην χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Είδαμε τον κ. Δρίτσα πρόσφατα, η συνάντηση ήταν εξαιρετική, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στη νέα ηγεσία να κατανοήσει ορισμένα θέματα για τη ναυτιλία» συμπλήρωσε ο κ. Βενιάμης και έθεσε ως σκοπό την αύξηση κατά 200 χιλ. των ελληνικών πληρωμάτων.

ΤΟ ΧΩΝΙ 

Τα κόλπα τoυ Βερολίνου σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας

arcadia_hellas_
Σχέδιο για να πληγεί η ελληνική ναυτιλία που είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο εξυφαίνεται στα κυβερνητικά γραφεία του Βερολίνου.

Πρώτος στόχος φέρεται να είναι η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εφοπλισμού με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση των ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα και την μετεγκατάστασή τους σε ανταγωνιστικές χώρες γεγονός που θα σημάνει την ενίσχυση των εκεί οικονομιών. Ήδη Έλληνας πλοιοκτήτης έχει μεταφέρει την έδρα του στο Αμβούργο.

Αιχμή του δόρατος των Γερμανών είναι το επιχείρημα ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα για τη ναυτιλία είναι ευνοϊκό.
Όμως αποφεύγουν τις συγκρίσεις με το φορολογικό πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών κρατών γιατί τότε θα προέκυπτε ότι η Ελλάδα δεν είναι φορολογικός παράδεισος για τη ναυτιλία.

«Φορολογικοί παράδεισοι» της Γερμανίας
Υποβαθμίζουν το γεγονός ότι το γερμανικό φορολογικό σύστημα είναι «παράδεισος» για τους πλοιοκτήτες και στημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεγάλες φοροελαφρύνσεις για όσους επενδύουν στη ναυτιλία. Σύστημα το οποίο εφαρμόζουν οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί, οι Βέλγοι και οι Μαλτέζοι. Πρόκειται για τα KG Funds που αποτελούν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τη μεγαλύτερη «πληγή» για τις γερμανικές τράπεζες. Δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του ’70, αλλά γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 μαζί με την άνοδο της ναυτιλίας.
Είναι οι αναγνωρισμένοι «φορολογικοί παράδεισοι» της Γερμανίας. Οι επενδύσεις σε αυτά είναι αφορολόγητες. Χιλιάδες Γερμανοί αστοί, μεγαλοαστοί αλλά και εκείνοι που είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια τοποθέτησαν εκεί τα λεφτά τους όταν η ναυτιλία ανθούσε και αποκόμιζαν κέρδη με απόδοση 7% ετησίως.

Το 2007 τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω των funds έφθασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πλάνο του Βερολίνου ήταν να ενισχύσει τη γερμανική ναυτιλία και να την αναδείξει σε κορυφαία δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως απέτυχε γιατί οι Γερμανοί δεν ξέρουν τόσο καλά τη δουλειά της θάλασσας ενώ κινήθηκαν λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να καταστραφεί οικονομικά πολύς κόσμος της γερμανικής μεσαίας και ανώτερης τάξης.

«Παρ΄ όλα αυτά η Γερμανία δημιούργησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας για τους Γερμανούς εφοπλιστές αλλά και για τους πλοιοκτήτες άλλης εθνικότητας ώστε να πάνε εκεί να δραστηριοποιηθούν. Είναι το καλύτερο φορολογικό πλαίσιο στην Ευρώπη για τη Ναυτιλία» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης.
Πριν από τέσσερις μήνες η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα φορολογήσει το «λίζινγκ άουτ». Οι Γερμανοί μπορούν να επενδύουν στα πλοία χωρίς να πληρώνουν φόρο και να τα εκμεταλλεύονται άλλοι. Κάτι που στην Ελλάδα απαγορεύεται. Οπότε όλοι κερδίζουν εκτός από το γερμανικό κράτος και αυτό γίνεται εις γνώση του για να κυριαρχήσουν και στη θάλασσα. Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες και οι εφοπλιστές της Γερμανίας απείλησαν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Πρόκειται για ένα φορολογικό κόλπο και παραβίαση όλων των κανόνων. Έχουν καταστρατηγήσει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο Θ.Βενιάμης.

Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα θεωρεί ότι οι Γερμανοί έχουν δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες εφοπλιστές, ως επιχειρηματίες και όχι ως ιδιώτες, ζουν σε ένα πολύ καλό φορολογικό περιβάλλον.

«Αν ήταν τόσο καλό γιατί δεν έχουν έρθει οι Γερμανοί εφοπλιστές στην Ελλάδα να διαχειριστούν από δω τα πλοία τους αλλά πηγαίνουν στην Κύπρο, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, στο Ντουμπάι. Μπορεί να έχουμε θεσμικό πλαίσιο πολύ κοντά σε άλλα ευρωπαϊκά όπως της Γερμανίας και της Κύπρου όμως δεν είναι καλύτερο. Οι Γερμανοί εφοπλιστές φορολογούνται με βάση το tax tonnage, τη χωρητικότητα των πλοίων, που είναι το ελληνικό σύστημα φορολόγησης» τόνισε στο ο Θόδωρος Βενιάμης.

Στην Ελβετία και στην Ολλανδία το φορολογικό πλαίσιο είναι ακόμη πιο ευνοϊκό αφού προβλέπει εφάπαξ καταβολή ενός ποσού κάθε χρόνο από τους πλοιοκτήτες και το εισόδημα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες παραμένει στην ουσία αφορολόγητο.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ έκανε ευθεία επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο για τη ναυτιλία.

«Ο κος Σόιμπλε δεν νομίζω ότι εκφράζει όλους τους Γερμανούς. Ορισμένοι θα ήθελαν η πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας να αντικατασταθεί από άλλη σημαία.

Στους Γερμανούς δεν αρέσει ότι η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Και ίσως είναι το μοναδικό στοιχείο το οποίο όσο και αν θέλουν δεν μπορούν να το καταστρέψουν» δήλωσε και προσέθεσε:

« Η Γερμανία θέλει να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον εφοπλισμό και αυτό δεν θα είναι το καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουν έναν απώτερο σκοπό. Να φύγει ο εφοπλισμός από την Ελλάδα και να πάψει η χώρα να υπερηφανεύεται ότι έχει την πρώτη ναυτιλία και οι εφοπλιστές να πάνε σε άλλες χώρες».
e-Nautilia     newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: