Πέμπτη

«Παρακαλάνε» τον Μεϊμαράκη να μείνει όπως είναι – Το colpo grosso με τις ευλογίες Καραμανλή και Σαμαρά

meimarakis-vouli-eurokinissi-750
Σε τροχιά εσωκομματικών εξελίξεων μπαίνει η ΝΔ μετά την απόφαση του μεταβατικού προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη να ζητήσει από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος να εγκρίνει τη μετάβαση σε κάλπες στις 30 Αυγούστου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, κάτι πάντως που δύσκολα θα συμβεί, καθώς η αντίσταση στις τάξεις του κόμματος είναι σθεναρή.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν θέλει να είναι ένας πρόεδρος υπό προθεσμία και γι' αυτό πηγαίνει στη λογική των καθαρών λύσεων, ζητώντας από την Πολιτική Επιτροπή να κυρώσει τη μετάβαση σε κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ή την παραμονή του με νέους ορους στην ηγεσια του κόμματος.
Οι σκέψεις και οι συνομιλητές του Μεϊμαράκη
Είναι προφανές πως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν θέλει να χαριστεί σε κανέναν. Δεν προτίθεται να οδηγήσει τη ΝΔ σε εκλογές και αμέσως μετά να επιτρέψει μια προσπάθεια αποδόμησης του και επίσης δεν πρόκειται να επιτρέψει ο ίδιος να καταστεί παίγνιο στους σχεδιασμούς άλλων. Αυτός είναι και ο λόγος που φαινομενικά επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσιας του κόμματος, πλην όμως, δια της τεθλασμένης, θα μπορούσε να παραμείνει στην ηγεσια του κόμματος, αν ζητηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του κόμματος. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει με οιονδήποτε τρόπο, αλλά με τον τρόπο που θέλει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.
Για να επιτευχθεί η εδραίωση του κυρίου Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ θα χρειαστεί να συμπλεύσουν και μεγάλα ονόματα της παράταξης. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσουν στην παραμονή Μεϊμαράκη στο τιμόνι του κόμματος, έστω και με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο του 2016. Κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr ο Κώστας Καραμανλής ζητά να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται υπέρμαχος της παραμονής, έστω προς ώρας, του κυρίου Μεϊμαράκη στην ηγεσια.
Άλλωστε, ο κύριος Μεϊμαράκης είχε ολόκληρη την Τετάρτη ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού πέρασε από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Τετάρτης, πριν φτάσει στη Βουλή. Κατ' αυτό τον τρόπο, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ εξηγούσε στο KoolNews.gr πως ο κύριος Μεϊμαράκης επιβεβαιώνει τη σύμπλευση του με τον πρώην πρωθυπουργό.
Το κείμενο των υπογραφών για παραμονή Μεϊμαράκη
Από το απόγευμα της Τετάρτης, στο εντευκτήριο της Βουλής ξεκίνησε να κυκλοφορεί κείμενο από βουλευτές της ΝΔ, με βασικούς εισηγητές τους βουλευτές της ΝΔ Απόστολο Βεσυρόπουλο και Μάνο Κόνσολα, ενώ στη συνδιαμόρφωση συνέδραμε και ο Γιώργος Κουμουτσακος. Το κείμενο αυτό ζητά την παραμονή στην ηγεσια του Ευάγγελου Μειμαράκη, ενώ προσδιορίζουν ως φορέα εξελίεξων το συνέδριο του κόμματος, το οποίο όμως δεν ζητούν ρητά και με ημερομηνία. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης το κείμενο είχαν υπογράψει πάνω από 50 βουλευτές της ΝΔ, με τον στόχο να φτάνει περίπου στους 60. Κάποιοι βουλευτές, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, δεν υπογράφουν τον εν λόγω κείμενο, πλην όμως στηρίζουν το πνεύμα του, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη, παρά το ότι δεν το υπογράφει, απορρίπτει διαρρήδην την εκλογή νέου προέδρου στις 30/8, προσδιορίζοντας τις εξελίξεις για αργότερα, κάτι που θα είναι άμεσα συναρτημένο με τις πολιτικές εξελίξεις. Γιάννης Αντωνιάδης, Χρίστος Δήμας και Δημήτρης Κυριαζίδης δεν υπογράφουν το κείμενο, θεωρώντας άνευ ουσίας την εν λόγω πρωτοβουλία.
Το κείμενο συνυπέγραψαν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Θεόδωρος Καράογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, Νότης Μηταράκης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Βαγιωνάς, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κουκοδήμος, Σίμος Κεδίκογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Στέργιος
Γιαννάκης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Κατσαφάδος, Τιμολέων Κοψαχείλης, Γιώργος Γεωργαντάς, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τασούλας, Μάξιμος Χαρακοπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κώστας Βλάσσης, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Ανδριανός, Χρήστος Σταϊκούρας, κ.ά.

Ο Μεϊμαράκης θα βγει στην κόντρα με ονόματα
Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αναμένεται να μιλήσει με ονόματα και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές της ΝΔ «υπήρξαν κάποιοι που είπαν όχι» (με αναφορά στους διαφωνούντες με την πρόταση του κυρίου Μεϊμαράκη για αναβολή των εσωκομματικών διαδικασιών και παραπομπή τους για το 2016) και ο κύριος Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να μην μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά.
Ήδη, κομματικές πηγές της ΝΔ «έδειχναν» τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει από τον κύριο Μεϊμαράκη να ξεκινήσει τις διαδικασίες άμεσα, ώστε να μην οδηγηθεί η ΝΔ πιθανώς σε σοβαρές εθνικές εξελίξεις με εκκρεμότητες. Παράλληλα, ζήτημα υπάρχει και με τη στάση του κυρίου Βορίδη, πλην όμως ο πρώην υπουργός δεν έχει βγει με ζέση μπροστά, «παίζοντας άμυνα», ενόψει και των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων στο εσωτερικό της ΝΔ. Τέλος, στελέχη της ΝΔ υπογράμμιζαν και την στάση του Άδωνι Γεωργιάδη στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο, όπου φέρεται να μίλησε με σκληρό τρόπο και να ζήτησε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες, προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: